Cena pšenice začala na burze v Chicagu růst. Reaguje na indický zákaz vývozu

Cena pšenice na mezinárodním trhu po sobotním indickém zákazu vývozu prudce roste. Na burze v Chicagu stoupla o 5,9 procenta a je nejvýše za dva měsíce. Informuje o tom na svém webu BBC.

Indie, která je druhým největším producentem pšenice na světě, přišla se zákazem vývozu minulý týden poté, co úrodu nepříznivě ovlivnila vlna veder, která vynesla domácí ceny na rekordní úroveň. Na světových trzích stouply letos ceny pšenice zhruba o šedesát procent, což zvýšilo cenu všeho od chleba po nudle.

Indická vláda uvedla, že bude stále povolovat vývoz do zemí, které požadují dodávky „k uspokojení svých potřeb v oblasti potravinové bezpečnosti“. Dodala, že zákaz vývozu není trvalý a může být zrušen.

Ministři bohatých států kritizovali rozhodnutí Dillí

Rozhodnutí Dillí zkritizovali ministři zemědělství ze skupiny G7, která se setkala v Německu a tvoří ji zástupci sedmi největších světových vyspělých ekonomik, jež dominují světovému obchodu a mezinárodnímu finančnímu systému. „Pokud by všichni začali uplatňovat vývozní omezení nebo uzavírat trhy, krizi by to zhoršilo,“ řekl německý ministr pro výživu a zemědělství Cem Özdemir na setkání s představiteli Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Velké Británie a Spojených států amerických.

Indie nepatří k hlavním vývozcům pšenice, protože většina její úrody se prodává na domácích trzích. Po ruské invazi se ale propadl ukrajinský export. A vzhledem k suchu a záplavám, které ohrožují úrodu u dalších velkých producentů, očekávali obchodníci s komoditami, že dodávky z Indie vyrovnají část výpadku.

Před zákazem vývozu si Indie kladla za cíl dodat letos na světový trh rekordních deset milionů tun pšenice. Jejími hlavními odběrateli jsou další asijské země, například Filipíny, Indonésie či Thajsko.