Pražská plynárenská od dubna zdraží v průměru o 15,7 procenta

Od 1. dubna zdraží Pražská plynárenská cenu plynu v základním ceníku v průměru o 15,7 procenta. Zdražení se nedotkne zákazníků s fixovanými cenami. Důvodem zdražení je podle mluvčího společnosti Miroslava Vránka nepříznivý cenový vývoj na velkoobchodních trzích.

Naposledy společnost obdobným způsobem zdražila od 31. prosince loňského roku, a to o 7,3 procenta. 

Základní ceník využívají podle Vránka z velké části zákazníci s malou spotřebou, kteří používají zemní plyn například pouze k vaření. Domácnost s ročním odběrem 0,4 megawatthodiny (MWh), což odpovídá pouze vaření, podle Vránka zaplatí o 12 korun měsíčně víc.

V případě vaření a ohřevu vody s odběrem čtyři MWh to bude o 119 korun více a v bytech, kde lidé využívají zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 11 MWh, bude nárůst měsíčních nákladů o 383 korun. 

Pražská plynárenská plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou. „S uvedenou změnou vyčkala Pražská plynárenské až na konec zimní topné sezony, kdy je spotřeba plynu nejvyšší, s cílem zmenšení reálného dopadu na zákazníky,“ vysvětlil Vránek.

Zdražují i další dodavatelé energií

Velkoobchodní ceny energií od loňska prudce rostou. Začátkem února ohlásila zdražení také Pražská energetika, a to rovněž pro klienty s nefixovanými cenami. Nové ceny elektřiny budou od 1. dubna vyšší v průměru o pětadvacet procent, plyn firma zdraží od května, a to v průměru o třicet procent.

Zdražení plynu již koncem ledna ohlásil také největší český dodavatel Innogy, a to od 7. března o devatenáct procent a rovněž pouze pro zákazníky bez fixované ceny. Od stejného data Innogy podraží také elektřinu pro nefixované klienty, a to o čtrnáct procent. Ceny od ledna zvýšily také firmy ČEZ a E.ON.