Letenky v řadě případů zlevnily, cestujících je stále výrazně méně než před pandemií

Události ČT: Zlevňující letenky (zdroj: ČT24)

Některé letenky výrazně zlevnily. Po Evropě zhruba o desetinu, do zámoří ještě víc. V pozadí je konkurenční boj mezi aeroliniemi. Prodejci tak očekávají další pokles cen. Oproti době před covidem létá průměrně čtvrtina lidí.

Pokles cen potvrzují jak cestující, tak i prodejci letenek. „Průměrná cena klesla z 10 500 na 8500,“ upřesnil marketingový manažer serveru Letuška.cz Jan Marek s tím, že jde o meziroční srovnání. „Oproti roku 2019 je ta cena nižší ještě asi o tři tisíce korun,“ dodal.

Letenky do zámoří zlevnily ještě víc než po Evropě. I proto, že poptávka po nich je minimální. „V případě evropských destinací jsou to slevy v průměru deset procent. V případě exotiky a dálkových linek dvacet, dvacet pět procent,“ říká Ivana Kašická ze Student Agency.

A prodejci očekávají, že se bude ještě zlevňovat. „My vidíme například mezitýdenní pokles – tento týden proti předchozímu o 10 procent. A očekáváme, že bude ještě několik týdnů pokračovat“ doplňuje Kašická.

Nejvíce se v červnu létalo do Řecka, Španělska a Itálie

Cestujících je výrazně méně než před pandemií. Lákají je hlavně dovolenkové destinace. Podle nejnovějších statistik se v červnu létalo z Letiště Václava Havla nejčastěji do Řecka, Španělska a Itálie. České televizi to potvrdila mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

V červnu ruzyňské letiště odbavilo na 289 tisíc cestujících. To je zhruba desetina předloňského počtu za tento měsíc.