Pošta chce od státu za loňský rok 1,5 miliardy korun

Česká pošta požádala stát prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o úhradu čistých nákladů z poskytování základních služeb za rok 2019 v maximální možné výši 1,5 miliardy korun. V minulých letech mohla pošta dostat na takzvanou univerzální službu maximálně 500 milionů za rok. Oznámil to ČTÚ v monitorovací zprávě.

Celkové čisté náklady za loňský rok pošta vyčíslila na 2,8 miliardy korun. Z toho čisté náklady na pobočkovou síť činily 1,5 miliardy a na doručovací síť 1,3 miliardy.

„Ke dni podání žádosti bylo zahájeno správní řízení, ve kterém bude Český telekomunikační úřad ověřovat správnost a úplnost všech předložených podkladů. Dále bude ověřovat soulad výpočtu se zákonem o poštovních službách. Podle zákona o poštovních službách bude úhrada ověřené výše čistých nákladů za rok 2019 provedena ze státního rozpočtu, a to maximálně ve výši 1,5 miliardy korun,“ uvedl ČTÚ. Proplacení úhrady je vázáno na schválení kompenzací čistých nákladů pro období let 2018 až 2022 Evropskou komisí.

Česká pošta loni prohloubila ztrátu o 101 milionů na rekordních 376 milionů korun. Předpokládala přitom propad až 900 milionů korun. K lepšímu výsledku proti plánu přispěly vyšší tržby z doručování balíků, úspory nákladů a zvýšení maximální úhrady od státu.