Ztráta Unipetrolu se ve čtvrtletí zvýšila z milionů na miliardy

Petrochemický holding Unipetrol navýšil v prvním čtvrtletí ztrátu z loňských 65 milionů na letošních 2,2 miliardy korun. Tržby pak klesly v meziročním srovnání o zhruba 17 procent na 24 miliard korun. Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku.

Hospodářské výsledky byly podle společnosti nepříznivě ovlivněny přetrvávajícím zhoršeným stavem makroekonomického prostředí, situací okolo pandemie nemoci covid-19, náklady na snižování emisí a nízkými maržemi v rafinérské i petrochemické části.

Unipetrol navíc zaúčtoval opravnou položku ve výši 3,16 miliardy Kč k zásobám rafinérských a petrochemických produktů z důvodu výrazného celosvětového poklesu cen ropy a produktů z ní vyráběných.

První čtvrtletí letošního roku jsme začali velmi dobře, v jeho druhé půli se na národní i nadnárodní úrovni začala již naplno projevovat situace způsobená šířením koronaviru. Vytvořili jsme opravnou položku ve výši 3,16 miliardy korun k zásobám ropy a produktů, což mělo velký účetní vliv na podobu čtvrtletních výsledků.
Tomas Wiatrak
generální ředitel Unipetrolu

Firma také oznámila, že navýšila svůj tržní podíl z prodeje pohonných hmot v ČR na téměř čtvrtinu.

V prvním čtvrtletí Unipetrol investoval 1,84 miliardy korun. Firma uvedla, že peníze směřovala především do průběžné modernizace svých výrobních technologií, do stavby nové plynové kotelny etylenové jednotky v Litvínově a do finalizace stavby polyetylenové jednotky PE3 tamtéž. Investice proudily také do přípravy plánované odstávky litvínovského závodu.

Pokračovaly také investice do modernizace a rozvoje sítě čerpacích stanic v Česku a na Slovensku. Největší tuzemská síť Benzina nyní po otevření dvou nových pump v Karviné a Přerově zahrnuje 418 čerpacích stanic a podíl značky na trhu se ke konci ledna zvýšil na 24,9 procenta. Od loňského vstupu na Slovensko tam Benzina otevřela deset čerpacích stanic včetně dvou samoobslužných.