Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zlevnily zhruba o třicetník

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zlevnily zhruba o třicetník. Průměrná cena benzinu klesla o 26 haléřů na 27,09 koruny za litr, a drží se tak na nejnižších hodnotách od konce března 2016. Nafta zlevnila oproti minulé středě o 27 haléřů na 27,26 koruny za litr. Naposledy byl diesel levnější v květnu 2016. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje. Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Benzin stojí v hlavním městě v průměru 28,27 koruny, nafta vyjde v metropoli v průměru na 28,38 koruny za litr. V ostatních regionech Česka jsou průměrné ceny paliv pod 28 korunami za litr.

Naopak nejlevněji vycházejí pohonné hmoty i nadále v Plzeňském kraji. Průměrná cena benzinu tam je 26,26 koruny za litr a nafty 26,45 koruny za litr. Na méně než 27 korun vychází průměr u naturalu ještě v krajích Ústeckém, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském. Kromě Karlovarského je v těchto krajích pod 27 korunami za litr i průměrná cena nafty.

„V nadcházejícím týdnu pohonné hmoty dále zlevní. V rozsahu od 20 do 30 haléřů na litr. Důvodem je opětovný pokles cen ropy na světovém trhu. Ropa typu Brent se právě teď prodává za cenu kolem 27,60 dolaru za barel, takže je blízko svých minim za období od začátku dubna. Za poslední týden zlevnila o zhruba dvanáct procent,“ konstatuje hlavní analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

O víkendu se sice klíčoví světoví těžaři dohodli na masivním omezení těžby, a to o téměř deset milionů barelů denně, ale poptávka klesá ještě dramatičtěji, zhruba o dvacet milionů barelů denně. Ropy je stále přebytek a zintenzivňují potíže s jejím uskladněním, upozorňovali už v minulých týdnech analytici.

„Tyto potíže se projevují například rozevřením nůžek mezi cenou ropy typu Brent a cenou americké lehké ropy WTI. Rozdíl v ceně obou druhů ropy se v tomto týdnu zvýšil až takřka na 9,50 dolaru na barel, nejvýše od loňského června,“ upozorňuje Kovanda. Rozevření nůžek do takové šíře odráží totiž podle něho obavu obchodníků, že problém s uskladněním ropy se fatálně vyhrotí dříve na americkém kontinentu.

Některé druhy ropy se na americkém kontinentu už prodávají za zápornou cenu, kdy kupující dostává ještě navrch zaplaceno, neboť uvolňuje místo k uskladnění.

Kovanda rovněž upozorňuje, že se rozšiřuje cenové rozpětí mezi termínovým kontraktem na ropu Brent s prosincovým datem dodání a ropou Brent s červnovým datem dodání.

„Toto rozpětí dnes dosáhlo úrovně přesahující deset dolarů na barel, což je jeho nejvyšší úroveň od 1. dubna 2020. Zesílila tedy situace označovaná jako 'contango', kdy termínový kontrakt na budoucí dodání svojí cenou předčí kontrakt na dodání dřívější či okamžité. Contango je typickým příznakem tržní situace poznamenané převisem nabídky nad poptávkou. Potvrzuje to, že dojednané snížení těžby ropy o takřka deset milionů barelů ropy denně nestačí, aby kompenzovalo poptávku destruovanou koronavirem,“ dodal Kovanda.