Zájem o letenky do Itálie kvůli koronaviru klesá. Prodeje se snížily o 70 procent

Zájem Čechů o létání kvůli koronaviru klesá. Prodeje letenek do Itálie se v posledním týdnu meziročně snížily až o sedmdesát procent. Zájem klesá i u dalších destinací v Evropě a Asii. Vyplývá to z informací prodejců. Koronavirus dosud zasáhl 53 zemí po celém světě, úřady přitom hlásí přes 83 tisíc nakažených, většinou s mírným průběhem. V Evropě je nejvíce postižená Itálie.

Šíření koronaviru má podle ředitelky letenkového portálu Student Agency Věry Janičinové dopad na celkový prodej letenek. „V únoru jsme zaznamenali pokles zájmu o letenky na celém českém trhu o patnáct procent,“ uvedla.

Vedle Itálie zájem nejvýrazněji klesá také u zemí jihovýchodní Asie, kde se prodeje meziročně propadly až o třetinu. V posledních týdnech klesají prodeje i do dalších zemí. V případě jiných evropských míst je zájem nižší o jednotky procent.

Zákazníci stornují letenky

Podle Janičinové je větší zájem také o stornování letenek a změnu rezervací. Zatím častěji zákazníci volí zejména změnu rezervace letu na jiný termín. Někteří dopravci, například Lufthansa, začali v minulých dnech na některých vybraných linkách nabízet možnost bezplatné změny termínů letů.

Na situaci reagují letecké společnosti, podle šéfa letenkového portálu Letuška.cz některé z nich začaly v uplynulých týdnech navyšovat počty letů do destinací Severní Ameriky, jako jsou New York, Los Angeles či Toronto. „Využívají přitom odstavených letadel ze zrušených linek do Číny. Navýšená kapacita míst se odráží i na cenách letenek, které klesají,“ řekl Trejbal.

Připomněl tak situaci, kdy řada letů byla kvůli koronaviru zrušena. Už na přelomu ledna a února začali mnozí dopravci i státy omezovat linky do Číny, kde je ohnisko nákazy. V Česku platí dočasný zákaz od devátého února. V posledních dnech se celosvětově ruší také letecké spoje například do Jižní Koreje, kam svou linku přerušily i České aerolinie, či do Íránu.

Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2800 lidí, většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří hlavně v Itálii, případy ale zaznamenaly i další evropské země včetně Německa, Francie a Británie.