Jen 197 289 lidí bez práce. Česko zažilo nejlepší listopad od roku 1996

Nezaměstnanost v Česku v listopadu setrvala na říjnové hodnotě 2,6 procenta. Počet lidí bez práce od října jenom mírně stoupl, a to o 771 na 197 289, což je zároveň nejnižší listopadová hodnota od roku 1996. Zaměstnavatelé nabízeli téměř 339 tisíc volných pracovních míst, proti říjnu se nabídka zhruba o tisícovku pozic rozšířila. Data představil Úřad práce ČR a podle  analytiků ukazují, že na trhu práce již postupně dochází k obratu. V dalších měsících nezaměstnanost podle nich poroste.

Situaci na trhu práce podle úřadu nadále ovlivňuje příznivý stav české ekonomiky a odpovídá také klimatickým podmínkám. Do evidence úřadů se začali hlásit první pracovníci ze zemědělství a stavebnictví, včetně osob samostatně výdělečně činných. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických profesích na dělnických, ale i vyšších pozicích.

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, a to v souvislosti s postupným ukončováním sezonních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nabídka volných míst se rozrostla proti říjnu o 1217 pozic na 338 670. Nejvíce míst nabízejí zaměstnavatelé v Praze, kde nezaměstnanost stagnovala na 1,9 procenta a je spolu s Jihočeským krajem druhá nejnižší, v Pardubickém kraji je ještě o desetinu bodu nižší.

Opět se ovšem jedná z drtivé většiny o pozice vyžadující jen velmi nízkou úroveň kvalifikace, což svědčí podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy o tom, že trh práce se zatím neposouvá směrem k vyššímu podílu pozic vyžadujících vyšší kvalifikaci a tedy otevírajících prostor vyšším maržím a mzdám. „Mzdový růst tak do určité míry stále musí pohánět růst mzdy minimální a v souvislosti s tím mezd zaručených, k němuž dojde i v roce 2020,“ dodává.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče se celkově na trhu práce  projevuje skutečnost, že tuzemská ekonomika operuje nad svým potenciálem a o zaměstnance je tak i nadále zájem.

„Prostor pro další meziroční pokles míry nezaměstnanosti se ale již vyčerpává a v samotném prosinci půjde nezaměstnanost nahoru v důsledku působení sezónních faktorů,“ konstatuje Jáč.

Tuzemská nezaměstnanost už podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové zřejmě narazila na své dno. Připomíná, že české firmy jsou významně provázané s Německem, které se jen o vlásek vyhnulo technické recesi. Navíc v listopadu klesl český index nákupních manažerů (PMI) ve výrobě, došlo k výraznému poklesu objemu nových zakázek a výroby a k poklesu očekávání průmyslníků ohledně výroby.

„Zásluhou toho došlo k výrazné redukci zaměstnanosti, což pozorujeme v menší míře na datech z průmyslu již od začátku roku. Navíc přestože v listopadu běžně nezaměstnanost dále klesá, tento rok tomu bylo naopak. Nezaměstnaných o pár stovek přibylo. Lze to považovat za první signál obratu na doposud vysátém trhu práce v Česku,“ říká Jelínková.

Zpomalení, které je už delší dobu viditelné na datech z průmyslu i na předstihových ukazatelích se tak se zpožděním podle ní začíná projevovat na trhu práce. „V následujících měsících tak můžeme očekávat, že míra nezaměstnanosti mírně poroste. Přesto by i nadále měla být nejnižší v EU,“ dodává.

„Předpokládaný růst nezaměstnanosti by ani tak neměl být nijak výrazný a spíše bude v souladu se sezónním vývojem. To, co uvidíme v první řadě, bude snížení tlaku na růst mezd. Tedy alespoň v podnikatelském sektoru,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Brigády před Vánocemi se do nabídky příliš nepropisují

Nabídky předvánočních brigád se v evidenci úřadů objevují v menší míře a jejich počty výrazně nerostou. Zaměstnavatelé totiž tento problém řeší primárně prostřednictvím pracovních portálů, přes agentury práce, vlastními silami nebo přijímají zaměstnance, kteří se osvědčili v minulosti.

Zájem mají například o prodejce pro stánkový prodej, o pomocné prodavače na doplňování regálů, pomocné pracovníky v úklidu a pro vykládku kamionů, skladníky a různé profese v pohostinství či hotelovém provozu.