Fed opět snížil základní úrok o čtvrt procentního bodu

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání už potřetí v letošním roce snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Naznačila nicméně, že k dalšímu snížení úroků se už letos nechystá.

Základní úroková sazba po středečním snížení bude v rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Centrální banka se uvolňováním měnové politiky snaží podpořit americké hospodářství, které se potýká s negativními důsledky slabšího růstu globální ekonomiky a obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem.

Fed ze svého prohlášení vypustil formulaci, že bude „postupovat podle potřeby“, aby v USA zajistil pokračování hospodářského růstu. Právě tato formulace byla považována za signál budoucího snížení sazeb.

Hodnocení ekonomiky ponechal Fed bez výraznějších změn. Trh práce je podle centrální banky silný a ekonomická aktivita roste mírným tempem, zatímco podnikové investice spolu s exportem zůstávají slabé.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že růst ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí zpomalil na 1,9 procenta ze dvou procent v předchozím kvartálu. Překonal však očekávání analytiků, kteří jej odhadovali pouze na 1,6 procenta. Pokles podnikových investic podle údajů ministerstva ve třetím čtvrtletí kompenzoval pokračující růst spotřebitelských výdajů a oživením exportu.

Prezident USA Donald Trump se už delší dobu snaží centrální banku přimět k výraznějšímu snižování úroků. Tento týden naznačil, že Fed by měl napodobit některé zahraniční centrální banky, které zavedly záporné úrokové sazby.