Pokračuje tažení proti elektrošmejdům. Energetické firmy se zavázaly ke kultivaci trhu

Události: Tažení proti elektrošmejdům (zdroj: ČT24)

Do další fáze vstoupilo tažení proti klamavým prodejním taktikám v oblasti energií: začala platit Deklarace účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitele. V dokumentu se zhruba dvacítka energetických společností, které ovládají většinu trhu, zavazuje například k tomu, že nebudou se zákazníky uzavírat smlouvy na dobu delší než 36 měsíců. I to by mělo zúžit prostor pro takzvané elektrošmejdy.

Nechvalně pověstní šmejdi se před časem přesunuli od předražených hrnců a dalších spotřebičů k obchodování s energiemi. „Používají přitom stejné metody manipulativního chování, klamavého chování a nátlaku, které cílí především na seniory jako na nejzranitelnější skupinu spotřebitelů,“ uvedl k tomu Svaz obchodu a cestovního ruchu.  

Šmejdi se přitom aktuálně soustředí hlavně na energetické aukce. Česká obchodní inspekce jen při jejich kontrolách uložila pokuty za bezmála čtyři miliony korun.

Za elektřinu chtěl ušetřit například Michal Šnajdar. Našel si nového dodavatele. Čekal jen na konec výpovědní lhůty. Jenže v té době u něj zazvonil prodejce a údajně mu podstrčil smlouvu na energetickou aukci. „No a já jsem udělal svoji největší chybu v životě, že jsem mu ten papír podepsal,“ říká dnes Šnajdar.

Po čase se podomní prodejce vrátil. Tentokrát už se smlouvou na dodávku energií, kterou Šnajdar vysoutěžil. Při jejím odmítnutí hrozil pokutou zhruba 15 tisíc korun. Šnajdar proto novou smlouvu podepsal. Jenže místo toho, aby na elektřině ušetřil dva tisíce ročně, naopak si teď zhruba tři stovky připlatí.

Před podobnými energetickými aukcemi varují dodavatelé, úřady i odborníci. Podle nich jsou nepřehledné s nejistým výsledkem. „Zákazníci přesně neví, jakého dodavatele jim aukční společnost vysoutěží, a to může být právě velkým rizikem,“ vysvětlila analytička serveru Ušetřeno. 

Varování přidává i Česká obchodní inspekce. „Důrazně doporučujeme spotřebitelům, aby se nenechali zlákat každou nabídkou,“ řekl její mluvčí Jiří Fröhlich.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá novelu energetického zákona. Navrhuje mimo jiné evidovat zprostředkovatele. Registrace u Energetického úřadu by měla znamenat, že bude známo, kdo vlastně tuto činnost nabízí. A v případě porušení pravidel by je regulátor mohl vymazat ze seznamu a tím jim zakázat další činnost. Novela by měla platit od příštího roku.