Deutsche Bank je zdravá, prošla v USA zátěžovými testy Fedu. Credit Suisse má však nedostatky

Německá banka Deutsche Bank prošla ve Spojených státech každoroční kontrolou zdraví bank a jejich schopnosti přežít velký hospodářský pokles, kterou provádí centrální banka USA (Fed). Deutsche Bank se tak podařilo zdolat důležitou překážku v době, která je pro ni velmi obtížná. Fed však našel nedostatky v procesu plánování kapitálu u amerických operacíšvýcarské Credit Suisse.

Testy hodnotí, zda je pro banky bezpečná realizace jejich aktuálních kapitálových plánů, včetně využití dodatečného kapitálu pro zpětný odkup akcií, výplatu dividend a další účely, které se netýkají vytváření rezerv proti ztrátám. Cílem těchto tzv. zátěžových testů je vyhnout se tomu, aby daňoví poplatníci museli platit záchranu finančních ústavů, jak tomu bylo v období finanční krize v letech 2007 až 2009.

Fed rovněž schválil kapitálové plány dalších 16 bank, na které se letos zátěžové testy vztahovaly. Jsou mezi nimi největší ústavy v zemi, jako JPMorgan Chase, Bank of America a Citigroup.

Výsledky jsou dobrou zprávou pro Deutsche Bank, největší banku v Německu, kterou nyní sužují soudní spory, slabá výkonnost a vyšetřování regulačními úřady. Banka v současnosti pracuje na restrukturalizačním plánu. V letech 2015, 2016 a 2018 zátěžovými testy neprošla, a pokud by s nimi měla problémy i letos, mohlo by to vážně poškodit důvěru klientů i investorů v době, kdy se banka snaží o své oživení.

Výsledky testu také znamenají, že Deutsche bank nyní může volně vyplácet peníze své německé matce bez schválení Fedu, což bylo omezení, které bylo vůči ústavu zavedeno po loňském selhání v testech.

Credit Suisse musí odstranit nedostatky do října

Současně Fed nařídil Credit Suisse, aby do října vyřešila své nedostatky v procesu kapitálové přiměřenosti a omezila distribuci kapitálu na úroveň z loňského roku, dokud tyto nedostatky neodstraní. Credit Suisse v prohlášení obavy Fedu uznala a očekává, že se jí podaří vše do říjnového termínu zvládnout.

Prohlášení Fedu uvádí, že největší banky v zemi mají všechny silnou úroveň kapitálu a prakticky všechny plní očekávání dohledu týkající se kapitálového plánování. Letos byla testována zhruba polovina finančních ústavů ve srovnání s rokem 2018, protože Fed se rozhodl, že u menších bank přejde na dvouletý testovací cyklus.

Na základě testu Fed schválil všem 18 bankám kapitálové plány, které předložily. To znamená, že banky mohou zvýšit dividendy a odkoupit zpět více akcií a stále budou mít dostatek kapitálu na přežití hypotetické hluboké recese v příštím roce.

Již minulý týden banky prošly prvním testem, který ukázal, že budou mít dostatek kapitálu, aby mohly pokračovat v poskytování půjček i při výrazném ekonomickém poklesu. Druhý test byl přísnější a posuzoval, zda je pro banky bezpečná realizace jejich kapitálových plánů, napsaly agentury AP a Reuters.