Marta Nováková: Na dostavbě Dukovan se bude podílet řada firem. Technologie by měla zůstat v českých rukou

Bývalá ministryně Marta Nováková v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) vidí jako jeden ze svých největších úspěchů to, že se posunula otázka výstavby nového jaderného bloku na úroveň vlády. Uvedla to v Interview ČT24. Navíc se podle ní podařilo více zapojit – minimálně po stránce informativní a doporučující – všechny parlamentní politické strany, protože půjde o strategické rozhodnutí, které nemůže rozhodovat pouze vládnoucí koalice. O výstavbu nových jaderných bloků v Česku mají zájem firmy minimálně ze šesti zemí, tendr na nový blok v Dukovanech by mohl být zahájen už příští rok.

Za hlavní problém nyní považuje bývalá ministryně finanční a investorský model výstavby, který je třeba dojednat. Právě nejasnosti okolo způsobu financování brzdí plány na možnou dostavbu jaderného bloku už několik let. Premiér Andrej Babiš (ANO) loni v listopadu uvedl, že stavbu nového bloku Dukovan by měla zajistit dceřiná firma ČEZu. Jenže ČEZ není jen státní, má řadu drobných akcionářů, které by stavba jaderných bloků mohla poškodit. 

Podle vládního zmocněnce Jaroslava Míla letos stát uzavře s ČEZem dvě smlouvy. První – rámcová – by podle něj mohla být připravena k podpisu v létě, druhá – řešící první etapu přípravy stavby bloku včetně tendru – do konce roku.

„Nechci hodnotit, jestli je to hodně, nebo málo. Jsem přesvědčena, že je zapotřebí ty kroky hlavně udělat dobře,“ uvedla k tomu bývalá ministryně Nováková. Tedy především politicky, geopoliticky a finančně, dodala. Během loňského roku přitom Nováková hovořila o tom, že o modelu stavby nového bloku by se mělo rozhodnout do konce roku 2018. 

Zájemci o dostavbu nových jaderných bloků
Zdroj: ČT24

V Interview ČT24 také odmítala obavy, že by se česká jaderná energetika dostala do ruských rukou: všechna jednání podle ní směřují k tomu, aby jaderná energetika – ať se stane dodavatelem kdokoliv – byla v českých rukou.

Navíc je přesvědčena, že to nebude jeden dodavatel. „Na jednotlivých technologických částech se bude podílet celá skupina dodavatelů. Celá technologie by pak měla zůstat v českých rukou bez závislosti na dodavateli,“ zdůraznila. Na tom je prý shoda od samého začátku přípravy výstavby.  

Chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany
Zdroj: ČT24

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nedávno uvedl, že se dá s Evropskou unií vyjednat stavba nového bloku v Dukovanech, i když Evropský parlament schválil nařízení, podle kterého patří jaderná energetika mezi špinavé zdroje. 

Podle něj je budoucnost evropské jaderné energetiky o velkém boji a lobbingu na úrovni Evropské unie ze strany států, které se bez tohoto druhu energie neobejdou. Kromě Česka jmenoval také Slovensko, Francii nebo skandinávské země. 

Podle Jaroslava Míla by mohl být dukovanský tendr zahájen koncem roku 2020, případně v roce 2021, a měl by trvat nejdéle tři roky.

„Čtvrtý operátor se nehledá snadno, když mu vyhrožujeme sektorovou daní“

Bývalá ministryně Nováková mluvila v Interview ČT24 také o tom, jak se od počátku svého působení v resortu zabývala mobilními daty a možnou cestou k jejich zlevnění. Podle svých slov věděla, že legislativní regulace nebude jednoduchá, vzhledem k tomu, že na trhu působí tři soukromé dominantní subjekty.

„Vytvářeli jsme jim poměrně příznivé podmínky pro snížení nákladů,“ řekla. Jako příklad uvedla pronájem kmitočtového spektra a možnost zlevnění výstavby sítě. 

Podle ní povede cesta k nižším datům přes vyšší konkurenci. Vyřešit se musí jednak situace na velkoobchodním trhu, kdy nemají virtuální operátoři možnost přístupu k  velkoobchodním cenám a nevytvářejí tak konkurenci pro tři hlavní hráče. Teď prý Česko čeká na rozhodnutí Evropské komise, které umožní Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) nařídit snížení velkoobchodních cen.

Druhou cestou ke zvýšení konkurence a následnému snížení cen mobilních dat  je pak vstup čtvrtého operátora. „Hledali jsme ho intenzivně, bavili se o podmínkách, za kterých přijde, protože aukce ještě nebyla vypsaná,“ uvedla exministryně Nováková. Hledání je ale podle ní obtížné, zvláště „když čtvrtému operátorovi vyhrožujeme, že zavedeme sektorovou daň“. 

Právě mobilní data také stála za ministerským koncem Novákové, která v únoru čelila kritice poté, co v rozhovoru pro pořad ČT 168 hodin hledala důvod pro drahá mobilní data v Česku v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí.

ČTÚ nyní připravuje podmínky aukce frekvencí v pásmu 700 MHz, nový hráč má dostat přednost a zvýhodněné podmínky pro vstup a počáteční rozvoj.