Automobilka Porsche má zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Dostihla ji emisní aféra

Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovému skandálu zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Částku ve výši 535 milionů eur (13,8 miliardy korun) jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Automobilka oznámila, že se proti ní nebude právně bránit.

Skandál s manipulacemi při měření emisí, na který se přišlo v roce 2015, tak má dozvuky ještě dnes.

Porsche je jednou z dceřiných společností koncernu Volkswagen, jehož automobilky, včetně Škody, byly do skandálu zapojeny především.

Koncernu, který prodal zhruba devět milionů aut s nelegálně upraveným softwarem, už loni německá prokuratura udělila pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 25,7 miliardy korun).

Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá a přiznává se tak ke své zodpovědnosti.

Emisní skandál již přivedl několik bývalých manažerů Volkswagenu do vězení. Nyní to hrozí i bývalému nejvyššímu šéfovi koncernu Martinu Winterkornovi. Spolu s ostatními manažery způsobil podle německých vyšetřovatelů škody v celkové výši 78 miliard eur (dvou bilionů korun). Je obžalován z těžkého podvodu, za což mu hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.

Celkem koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem zaplatil už kolem 29 miliard eur (746 miliard korun).

Velká část z toho připadá na Spojené státy, kde na rozdíl od Evropy odškodňoval i jednotlivé zákazníky. Ani ve spolkové republice se tomu ale nakonec možná nevyhne. O žalobě více než 300 tisíc zákazníků by měl letos rozhodovat soud.