Byznys s pochybnými přípravky. Slibují až zázračné účinky, ale vedou i k poškození zdraví

Události: Pochybné přípravky na zlepšení zdraví (zdroj: ČT24)

Obnovení sluchu si od různých podpůrných prostředků, například tablet či olejových kapek, slibovala řada pacientů. Nic z toho se však nestalo. Lékaři upozorňují na to, že se čím dál častěji setkávají s pseudoléky, které jsou jejich pacientům nabízeny. Často cílí na seniory.

Jan Bouček z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF a FN v Motole se v poslední době setkává s pacienty, kteří se dočetli o různých alternativních možnostech. „Jedná se o kapičky, jedná se o tablety, které vyrábí firmy s velmi podivnými názvy, firmy sídlící na prapodivných adresách,“ uvádí. 

Například Radomil Čeněk si před časem pořídil kvůli špatnému sluchu tablety za zhruba tisíc korun. Kýžený efekt se ale nedostavil. 

„Nabízí, že za 28 dnů se sluch navrátí do podoby, která odpovídá věku 20 až 25 let. To je samozřejmě na první pohled nesmysl,“ komentuje Bouček. Kritizuje i to, že se prodejci zaměřují hlavně na důchodce, kteří především patří mezi neslyšící. 

I další přípravek – tentokrát ve formě olejových kapek – slibuje regeneraci sluchu. „Šance, že by se prostředek, který si kapeme do ucha, dostal k vláskovým buňkám ve vnitřním uchu, je velmi malá. Zejména u pacientů, u kterých je zachován bubínek,“ podotýká Bouček. 

Fintou prodejců je i odvolávat se na průlomovou kúru českého profesora. „Pokud hledáte v odborné literatuře jeho jméno, tak ho nenajdete,“ dodává Bouček. Radí proto nejen svým pacientům, aby se o údajně zázračných přípravcích vždy poradili s lékařem.

 O nepodložených slibech vědí i na ministerstvu zdravotnictví. „Společnosti, které to inzerují, bych opravdu nazval šmejdy a také podvodníky. Mám totiž za to, že jejich hlavním cílem je dát lidem nepravdivou informaci a na tom vydělat,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Radek Policar.

Touha po vyvinutých svalech často vede k pochybným přípravkům
Zdroj: ČT24

Zlákat inzercí – nejčastěji na sociálních sítích – se nechávají i náctiletí. Ti si obvykle obstarávají přípravky na zvýšení svalové hmoty, anebo naopak na hubnutí. Odborníci před jejich užíváním varují. Ať už jde o doplňky stravy, anebo dokonce nelegálně pořízené léky. Zdravotní následky můžou být vážné.

Primář Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN Praha Petr Popov poukazuje také na vrstevnický prvek. Tedy na to, že známý, který má již nějakou zkušenost, často doporučí svým kamarádům přípravek i jeho zdroj. Dalším faktorem je tlak okolí na fyzický vzhled, kterému se mnozí teenageři snaží vyhovět. 

„Nějaké zázračné prášky na obezitu vůbec nemáme. Takže to, k čemu se ty mladé dívky dostávají, jsou buďto diuretika, která odvádějí tekutiny, hormony, nebo projímadla,“ řekl předseda České internistické společnosti III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha Richard Češka. 

Ještě více odborníci varují před přípravky, které si mladí lidé pořizují přes internet. To potvrzuje i potravinářská inspekce. Největší problémy jsou u doplňků stravy z třetích zemí.