EU podezírá osm bank, že jejich obchodníci „ladili“ postup při nakládání s dluhopisy

Evropská komise podezírá osm bank z kartelu při obchodování s dluhopisy zemí eurozóny v letech 2007 až 2012. Někteří obchodníci těchto bank si zřejmě vyměňovali obchodně citlivé informace a koordinovali obchodní strategie u eurových dluhopisů, a to především prostřednictvím internetu. Uvedla to EK ve čtvrtečním prohlášení, jména bank však nezveřejnila.

Komise zatím bankám zaslala prohlášení o námitkách, které je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznámí své podezření, k němuž se mají vyjádřit. Obchodníci zaměstnaní v bankách si podle ní vyměňovali obchodně citlivé informace a koordinovali obchodní strategie. Kontakty se podle podezření uskutečňovaly hlavně na internetových chatovacích stránkách. 

Zatímco agentura AFP píše, že komise prověřuje obchody do roku 2012, podle britského deníku Financial Times je časový úsek delší – až do roku 2017.

Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent jejich celkového ročního obratu.

Komise se obává, že v různých obdobích mezi roky 2007 a 2012 se osm bank zúčastnilo tajně dohodnutého programu s cílem narušit konkurenci při nákupu a obchodování s evropskými vládními dluhopisy.
Z prohlášení Evropské komise

Obchody se týkaly dluhopisů EGB, tedy státních dluhopisů v eurech, vydávaných vládami členských zemí eurozóny. Komise dodala, že obvinění neznamená, že toto jednání bylo obecnou praxí při obchodování s EGB. Dotčené období provázela vysoká aktivita při obchodování s dluhopisy zemí eurozóny, protože několik vlád eurozóny se v té době dostalo do problémů se splácením svého dluhu. 

V prosinci v jiném případě EK obvinila Deutsche Bank, Credit Agricole, Credit Suisse a čtvrtou banku, že byly součástí dluhopisového kartelu. V tomto případě údajně obchodníci také používali chatovací stránky, upozornila agentura Reuters.