Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc. Ale až od roku 2020

Události: Rodičovský příspěvek vzroste najednou, ale až v roce 2020 (zdroj: ČT24)

Stát zvýší rodičovský příspěvek od 1. ledna 2020, a to o 80 tisíc korun. ČT zjistila, že na konečném kompromisu se dohodla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Původně přitom resort práce navrhoval rozložit růst dávky na dvě fáze po čtyřiceti tisících a první měla přijít už v polovině příštího roku.

Přestože se měl podle plánů ministerstva práce navyšovat rodičovský příspěvek už od příštího roku, koalice se nakonec dohodla až na lednu 2020. Příspěvek se zvýší ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun. Navýšení ale bude skokové, ne rozložené do dvou fází, jak resort původně navrhoval.

„Pojďme to rovnou navýšit o celou částku, kterou jsme voličům slíbili, o 80 tisíc. Ale znamená to, že to bude až od roku 2020,“ navrhla ministryně Maláčová. 

S tím souhlasila ministryně financí Schillerová. „Moje preferovaná varianta je zvýšit v té vyšší částce, to znamená 300 tisíc, od 1. ledna 2020, abychom se na to mohli rozpočtově připravit,“ komentovala kompromis šéfka státní kasy.

Státní rozpočet na příští rok, jehož základní čísla koncem října schválili poslanci, totiž s původně plánovaným červencovým růstem rodičovského příspěvku nepočítá. Zvýšení o 80 tisíc, na kterém se koalice dohodla, bude stát vládu víc než sedm miliard ročně.

Zvýšení rodičovského příspěvku podporují všechny poslanecké strany

Rodičovský příspěvek dnes pobírá zhruba 285 tisíc lidí. Víc než polovina z nich si ho vybírá rychlostí 6000 až 7600 korun měsíčně. Vláda by měla schválit jeho zvýšení do konce roku.

Rodičovský příspěvek (červen 2018)
Zdroj: MPSV

Poslanci o tom budou hlasovat na jaře – růst rodičovského příspěvku dnes podporují ve sněmovně všechny politické strany. Argumentují například tím, že stát dávku nezvyšoval víc než deset let.

„Jsme pro to, aby se rodičovský příspěvek zvýšil, budeme tlačit vládu, aby to udělala. Ale aby to udělala, aniž by musela zvýšit deficit státního rozpočtu,“ plánuje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Podporu má zvýšení rodičovského příspěvku také mezi Piráty nebo v KDU-ČSL. „Jednoznačně je tu podpora toho, aby se rodily děti, aby Česká republika měla svoji budoucnost,“ dodal předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Výdaje státního rozpočtu na ministerstva, KPR a AV ČR (v Kč, plán na rok 2019)
Zdroj: ČT24