Pivo bude stát víc. Prazdroj zvedne ceny od října, zdražení plánují i další pivovary

Události ČT: Pivo v Česku podraží (zdroj: ČT24)

Češi si v blízké době za některá piva připlatí. Plzeňský Prazdroj ohlásil, že od října zvýší ceny především balených a čepovaných ležáků. Pilsner Urquell podraží o 1,50 koruny na půllitr. Budějovický Budvar pak zřejmě zvedne od příštího roku ceny piva nabízeného v obchodech při slevových akcích. Růst cen bude několikaprocentní. Z dalších pivovarů počítá se zdražením například pivovar Bernard, a to nanejvýš v řádu měsíců.

Ležáky v lahvích a plechovkách i čepované od Plzeňského Prazdroje od října zdraží zhruba o korunu, Pilsner Urquell o 1,50 koruny za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nemění, u balených desítek pak zaplatí lidé více pouze u některých značek. Cena nejpopulárnějších desítek Gambrinus a Radegast a také ciderů zůstane na současné úrovni.

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu o 3,1 procenta, ale pouze balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily. Letos v říjnu by zdražení mělo v průměru činit 3,7 procenta.

  • Prazdroj prodal v roce 2017 v Česku a v cizině rekordních více než 11 milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o tři procenta více. Odbyt v zahraničí přesáhl čtyři miliony hektolitrů a meziročně se zvýšil o osm procent. Tuzemské prodeje činily sedm milionů hektolitrů piva. Největšího tuzemského výrobce piva spolu s dalšími bývalými podniky pivovarnické skupiny SABMiller v Evropě loni na jaře převzala japonská skupina Asahi. Za Prazdroj a další čtyři evropské pivovary zaplatila téměř 200 miliard korun.

Prazdroj podle mluvčí Jitky Němečkové reaguje na zvyšující se náklady. Podle ní rostou ceny vstupních materiálů, zvyšují se zejména náklady v dopravě a logistice – především u externích dodavatelů, kteří do svých služeb promítají i zvyšující se mzdy. „Zohlednit musíme i vysoké investice, včetně již naplánované stavby nové linky na plechovky v Nošovicích. Dohromady jde o více než 1,2 miliardy korun, které směřovaly zejména do výroby ležáků,“ řekla Němečková.

Cílem Prazdroje je také cenově odlišit desetistupňová, jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva, dodala. „Platí to zejména pro obchody, kde ceny piv v posledních mnoha letech víceméně stagnují,“ uvedla.

U slevových akcí budou potřeba dílčí změny, míní šéf Budvaru

Prazdroj zřejmě nebude jediný, u koho spotřebitelé narazí na nové ceny. Budějovický Budvar se ale nejspíš zaměří na promoční akce, v nichž jsou jejich piva nabízena za sníženou cenu. „Obecně jsem přesvědčený o tom, že promoční ceny jsou příliš nízké. V minulosti byly hodně nízké, teď bude potřeba nějakých dílčích změn. Teď nejsme připraveni, do konce roku nemáme nic naplánovaného. Nemyslím si, že dřív než po Novém roce budeme něco upravovat,“ řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Upozornil, že nejde o reakci na zdražování piva u Plzeňského Prazdroje.

Růst cen Budvaru by měl být v jednotkách procent. „Nepředpokládám, že bychom měli skákat nějak dramaticky. Spíš se díváme na promoční ceny, které máme, než čistě na ceníkové ceny. Potřebuju vědět, jak se vyvinou ceny surovin a všech ostatních věcí. Hlavně  abych dostal jasný přehled cen vstupů,“ řekl Dvořák.

  • Budvar měl loni tržby 2,47 miliardy korun, meziročně klesly o necelá tři procenta. Téměř o sedm procent byl nižší zisk před zdaněním – 314,7 milionu korun. Budvar loni prodal 1,547 milionu hektolitrů piva, meziročně klesl výstav o čtyři procenta, a to navzdory vyššímu exportu. Pivovar loni vyvezl dokonce rekordní objem piva.

Další z velkých českých pivovarů, pražský Staropramen, zatím nezdražuje. „Nicméně pro naše rozhodování o cenách budou zásadní finální informace o letošní úrodě po sklizni chmele a ječmene,“ uvedl mluvčí Staropramenu Pavel Barvík.

Se zdražením piva zato počítá v nejbližších týdnech a měsících pivovar Bernard, který je největším výrobcem piva na Vysočině. Podle mluvčího pivovaru Zdeňka Mikuláška to bude kvůli rostoucím nákladům způsobeným situací na trhu. „Nedostatek sladovnického ječmene, špatná úroda chmele, nárůst mezd,“ přiblížil důvody.

Problém s rostoucími náklady řeší také brněnský pivovar Moravia. „Pravděpodobně nás zdražení čeká také. Nejspíš se dotkne lahvového piva, sudového nejspíš zatím ne, jasněji bude tak za měsíc,“ řekl vrchní sládek pivovaru Jan Grmela. Mělo by se podle něj jednat o jednotky korun.

Zvýšení cen svých produktů zvažuje i náchodský pivovar Primátor, který je největším v Královéhradeckém kraji. Podle ředitele pivovaru Josefa Hlavatého by k tomu mělo dojít ještě letos. „Klíčové suroviny letí nahoru, nevíme ale ještě, jaké budou ceny sladu, chmele, takže vyčkáváme. Mělo by jít o zdražení v řádech desítek haléřů. Zdražení u silnějších piv je zpravidla vyšší a u slabších nižší,“ podotkl Hlavatý.

Českobudějovický Pivovar Samson teď vyhodnocuje dopady nepříznivé sklizně sladovnického ječmene. „Máme vlastní cenovou politiku, kterou nevážeme na změny cen u jiných pivovarů,“ řekl generální ředitel Samsonu Daniel Dřevikovský. Jestli pivovar ceny zvýší, tak neuvedl.

O případné změně cen zatím nerozhodl pivovar Svijany, který je největším pivovarem v Libereckém kraji. „Analyzujeme situaci a čekáme na výsledky jednání o cenách surovin,“ řekl mluvčí Luboš Spálovský. S případnou úpravou cen vyčkává také přerovský pivovar Zubr. „Ohledně cenové strategie pro rok 2019 zatím nebylo rozhodnuto, řekl ředitel pivovaru Tomáš Pluháček.