Valná hromada Unipetrolu schválila vytěsnění menších akcionářů, někteří ale nesouhlasí

Valná hromada petrochemického holdingu Unipetrol v úterý schválila vytěsnění minoritních akcionářů firmy. Návrh podal majoritní vlastník, polská skupina PKN Orlen. Některým z malých podílníků se ale nabídka na odkup akcií nelíbí. Podle analytiků je hodnota akcie petrochemického holdingu Unipetrol nad 380 korunami, které nabídla skupina PKN Orlen. Jejím cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.

PKN Orlen v Unipetrolu před úterní valnou hromadou vlastnil více než 94 procent akcií. V květnu oznámil, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 korun, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu.

Finanční ředitel Unipetrolu Mirosław Kastelik v úterý řekl, že návrh PKN Orlen podpořila analýza společnosti EY. S nabízenou cenou 380 korun za akcii ale nesouhlasí část minoritních akcionářů. Už dříve avizovali, že v případě vytěsnění za tuto cenu podají na polskou firmu žalobu.

„Jsme přesvědčeni, že férová cena akcií Unipetrolu je vyšší než těch 380 korun. Doložíme to znaleckým posudkem. Jejich hodnotu reálně vidím mezi 450 až 500 korunami,“ řekl v pondělí Tomáš Hájek, který podle svých slov zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií Unipetrolu.

Z akcionářů, které zastupuje, se podle něj plánuje přidat k žalobě o dorovnání přes dvě stě lidí. Ve shodě s Hájkem jedná například londýnská firma Petrus Advisers, za kterou vystupuje Ján Hanzo. Na dnešní valné hromadě navrhl Hájek v protinávrhu cenu 450 korun za akcii.

„Cena 380 korun za akcii není adekvátní. Adekvátní však není ani požadavek zástupce minoritních akcionářů. Adekvátní cena nyní činí 405 korun, a to při zohlednění výhledu petrochemického odvětví a výkonnosti titulů srovnatelných s Unipetrolem,“ řekl v úterý hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Šance na vyšší cenu existuje podle analytika portálu capitalinked.com Radima Dohnala. „Trh byl totiž již několikrát výše, než jaká je výše posudku PKN, tedy 380 korun. Mohlo tedy být jen otázkou času, kdy PKN přistoupí na vyšší posudek,“ uvedl. V úterý dopoledne se na pražské burze prodávaly akcie firmy za zhruba 382 korun. Ještě na začátku roku 2017 byla jejich cena pod 200 korunami.

Loni měl celý holding rekordní zisk, Unipetrol je ale ve ztrátě

„Existuje několik případů, kdy české soudy s odstupem několika let potvrdily vyšší posudky a již se tyto částky vyplácely,“ uvedl Dohnal. Podle něj lze očekávat, že soud připustí vypracování dalších posudků. „V takovém případě může cena dále růst, a to díky vyšší zpracovatelské marži,“ dodal.

Podle analytika finančně-poradenské společnosti Chytrý Honza Karla Kotouna jde minoritnímu akcionáři Hájkovi o dividendu, kterou letos Unipetrol po dvou letech nevyplatil, byť čistý zisk celého holdingu Unipetrol loni stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy korun.

„A o to se panu Hájkovi jedná a požaduje kompenzaci zvýšením výkupní ceny až na 500 korun za akcii. V případné žalobě bude ale stát proti faktu, že nikdo nemůže nařídit vyplacení dividend ze strany Unipetrolu,“ dodal Kotoun.

Dividenda firmy je vyplácena z hospodaření akciové společnosti Unipetrol, která je mateřskou společností holdingu. Loni vykázala čistou ztrátu 28,5 milionu korun po předloňském čistém zisku 47 milionů korun.