Čína tlumí finanční skandál. Lidé investovali do společností, které nyní hromadně krachují

Události: Číňané přišli o peníze v pochybných společnostech (zdroj: ČT24)

Tisíce Číňanů přišly o peníze v investičních společnostech, které fungují na principu „lidé půjčují lidem“ (P2P). Vložili je tam v naději na lepší výnosy než u běžných bank, místní úřady navíc vklady v zájmu povzbuzení ekonomického růstu doporučovaly. Nyní tyto společnosti krachují, i kvůli nové přísné regulaci. Lidé nejenže ztrácejí své investice, ale stát s nimi zachází, jako by byli sami zločinci, ukazuje ve své reportáži zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

On-line firmy slibovaly až dvacetiprocentní výnosy. Drobní podnikatelé, důchodci a domácnosti na to slyšeli, a někteří do společností vložili své celoživotní úspory. Sen o zúročení se však změnil v noční můru. 

„Od 1. června do 12. července v Číně zkrachovalo 108 takových společností. Vzápětí dalších 23 během čtyř dnů. To je 2,6 krachujících P2P platforem denně,“ řekl čínský youtouber Jen Šan.

Vedení pochybných čínských P2P firem většinou zmizí i s penězi. Jeden z postižených dal České televizi rozhovor pod podmínkou anonymity; do firmy, kterou považoval za bezpečnou, investoval v přepočtu deset milionů korun. „Oběhal jsem všechny odpovědné úřady, abych se domohl spravedlnosti, ale nikde jsem nepochodil. Přehazují si mě jako horký brambor,“ uvedl.

Poškození z celé Číny se spojili přes sociální sítě. Podle organizátorů se jich do Pekingu chystalo osm tisíc. Úřady však internet sledují, takže o plánované protestní výpravě věděly předem. Policie si na účastníky počkala na nádražích a v metru, pro některé si dokonce došla domů, ještě než stihli vyrazit. Na ostatní čekala masivní operace. Stovky mužů v uniformách i v civilu odvlékaly lidi do policejních aut či mikrobusů.

Bankovní regulátor slíbil bez dalšího upřesnění, že proti firmám zakročí. K případům se odmítá vyjádřit. Poškození však tvrdí, že budou v protestech pokračovat, protože už nemají co ztratit, uvedla zpravodajka ČT. 

Toto rozhořčení osvítilo temný kout čínského finančního průmyslu, kterému úřady umožnily rychlý růst, ale věnovaly mu jen malý dohled, dodal v souvislosti s nezdravým hospodářským fenoménem říše středu ve své nedávné reportáži server televize CNN. 

Zrod těchto finačních společností (platforem) měl umožnit vznik alternativního zdroje úvěrů například pro malé podnikatele, kteří se obtížně dostávali k půjčkám. Klasický bankovní systém totiž tradičně preferoval státem vlastněné firmy, velké společnosti či podniky s politickými kontakty, zmínila CNN.

Úřady růst tohoto sektoru původně podporovaly. Později ho však začaly podezírat z klamání a kriminality,  Proto se nyní čínská vláda snaží přísnou regulací sektor vyčistit. 

Pozorovatelé zároveň soudí, že poškození investoři nemají šanci získat od vlády nějakou výpomoc či kompenzaci.

Tyto kroky jsou zároveň součástí širšího tažení za omezení rizik ve finančním sektoru. To letos přispělo i k pádu čínské společnosti CEFC, která v minulých letech mohutně investovala také v Česku. Nakonec v ní musela převzít minoritní podíl velká čínská státní společnost CITIC.