Japonský akciový trh je po čtyřech letech opět druhý největší na světě. Předběhl Čínu

Japonsko sesadilo Čínu z pozice druhého největšího akciového trhu světa, o kterou ho Čína připravila v roce 2014. Hodnota čínských akcií podle propočtů agentury Bloomberg činí 6,09 bilionu dolarů (134,8 bilionu korun), hodnota japonských pak 6,17 bilionu dolarů. Jedničkou zůstávají Spojené státy, kde tržní hodnota akcií dosahuje více než 31 bilionů dolarů.

Hodnota čínských akcií překonala japonské koncem roku 2014. Akcie pak pokračovaly v růstu až na rekordních více než deset bilionů dolarů, kam se dostaly v červnu 2015. Letos však čínské akcie i měna klesají kvůli obchodnímu sporu s USA, vládou vedené kampani za snížení dluhu a zpomalení ekonomického růstu.

Šanghajský akciový index od začátku letošního roku oslabil zhruba o 17 procent a patří mezi indexy s nejhorším výkonem. Důvodem je hlavně propad průmyslových a technologických firem. Tyto podskupiny z indexu firem s největší kapitalizací CSI 300 ztratily více než 20 procent.

Kalkulace tržní hodnoty zahrnuje pouze primární emise, upozornila agentura Bloomberg.

Investor sleduje vývoj čínských akcií
Zdroj: China Stringer Network

„Trh se pravděpodobně bude v příštích měsících pohybovat na nízkých úrovních,“ uvedl analytik Linus Yip ze společnosti First Shanghai Securities. Stále je ale podle něj pravděpodobné, že čínský akciový trh se zotaví a vrátí se na pozici světové dvojky.

„Koneckonců ekonomické základy jsou stále stabilní a dynamika růstu se po krátkodobém poklesu obnoví,“ dodal analytik.

Japonský akciový index TOPIX od začátku roku oslabil o více než čtyři procenta, což je jeden z nejlepších výkonů v Asii. Indexu pomáhá program nákupů cenných papírů japonské centrální banky a to, že většina velkých firem hlásí vysoký růst zisků. Téměř 60 procent firem z hlavního indexu, které již zveřejnily čtvrtletní výsledky hospodaření, překonalo očekávání analytiků.

Ztráta druhého místa je připomínkou, že role Číny na globálních finančních trzích, i když je velká, stále neodpovídá jejím ekonomickým možnostem. Politici slíbili otevřít další oblasti ekonomiky, jako je omezení investic v odvětvích od bankovnictví po zemědělství, avšak podíl akcií a dluhopisů ve vlastnictví zahraničních subjektů zůstává nízký. Podíl jüanů na globálních platbách se podle Společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci (SWIFT) v červnu snížil na 1,81 procenta z 1,88 procenta v květnu.