Hlavní je pitný režim. Jsou ale i další možnosti, jak v práci zmírnit dopady vedra

Události: Vysoké teploty a firmy (zdroj: ČT24)

Vedro nevedro, v mnoha podnicích se musí pracovat stále. Někde se zaměstnanci mohou dočkat různých úlev typu posunutí pracovní doby či práce z domova, jinde mají k dispozici alespoň vhodné nápoje.

Automaty se speciálním nápojem, který pomáhá předcházet přehřívání organismu, mají ve Sklárně Kavalier. Poblíž tavicích a lisovacích strojů je přibližně 60 stupňů Celsia. „Když to vezmu oproti podzimu nebo zimě, tak je tady o 20 až 25 stupňů víc, než je běžné,“ říká technolog výroby Josef Urban. 

V hale zde mají i několik klimatizovaných boxů, ve kterých sedí a pracují technologové. Příští rok by rádi postavili sedm dalších.

Vypořádat se s horkem musí i řidiči autobusů. Častěji se převlékají, více pijí. Například šoféři Dopravního podniku v Ostravě mají nápoje k dispozici na každé konečné zastávce. Do třicítky vozů instaloval letos dopravní podnik i malé ledničky. „Do kterých si řidiči mohou vložit své nápoje a mít je tak ochlazené po celou dobu cesty,“ přibližuje mluvčí firmy Karolína Rycková.  

Stavaři začínají v horku pracovat dříve

Pracovníci stavebních firem začínají v těchto horkých dnech pracovat v brzkých ranních hodinách a směnu končí dříve. V extrémních případech firmy směny zkracují. Některé činnosti, jako například klempířské, natěračské nebo svářečské, nejdou dělat vůbec. Speciální příplatky firmy zaměstnancům nevyplácejí. Vyplývá to z odpovědí zástupců stavebních společností, které oslovila agentura ČTK. 

„Současné počasí do jisté míry ovlivňuje náš harmonogram. Jednak proto, že přirozená produktivita člověka je v horkém počasí nižší než za příznivějších klimatických podmínek, a pak také proto, že je nutno vlivům teploty přizpůsobit některé práce a technologie,“ uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Nejobvyklejším opatřením je podle něj dřívější zahájení prací, kdy teplota ještě není tak vysoká a práce je snesitelnější. „S tím souvisí i jejich ukončování před kulminací teplot v brzkých odpoledních hodinách,“ podotkl.

Práce a teplo
Zdroj: ČT24

Podle mluvčí Strabagu Edity Novotné je v těchto dnech náročná především pokládka asfaltových směsí. „Asfaltová směs má při pokládce teplotu 175 stupňů. Pracovníci mají standardně zajištěn zvýšený přísun tekutin. Vodu mají k dispozici podle potřeby a zároveň dostávají iontové nápoje. Kromě toho mají zaměstnanci možnost častějších přestávek ve stínu a v případě extrémně vysokých teplot zkracujeme i délku jednotlivých směn,“ doplnila Novotná.

Podle mluvčí Eurovie Ivety Štočkové se zaměstnanci přes den častěji střídají, mají častější kratší přestávky a pracují vždy minimálně ve dvojicích, aby se navzájem hlídali v případě náhlé nevolnosti. „Stavby zásobujeme vodou. Podle našich propočtů spotřebují pracovníci na stavbách v průměru čtyři litry na osobu,“ sdělila Štočková.

Extrémní teploty znemožňují betonování, pracuje se v noci

Z technologických důvodů firmy musí v době veder některé práce přerušovat. „Jedná se zejména o provádění betonových konstrukcí na všech stavbách v oblasti inženýrského i pozemního stavitelství. Tyto práce přesunujeme do nočních hodin, kdy teploty klesají na technologicky přijatelnou úroveň,“ uvedla mluvčí společnosti Skanska Tereza Mitošinková.

Bankéři v tričku a šortkách

Tenisky, šortky, trička s krátkým rukávem. Za normálních okolností pro bankéře nepřípustné oblečení. „V současném parném létě je to úplně ideální. Koneckonců i kolegyně říkají, že nám to víc sluší,“ směje se zaměstnanec Hypoteční banky Jiří Vilím. Firma to zaměstnancům povolila kvůli horku. Zatím na jeden týden. A podle zjištění ČTK tak postupují i další finanční ústavy a pojišťovny.

Řada zaměstnanců bank může při současné vlně veder pracovat z domova, mnozí z nich však naopak chtějí přes den více využívat klimatizovaných kanceláří.

Když banka kvůli vedru uvolní pravidla oblékání
Zdroj: ČT24

„Kanceláře typu ‚open space‘ jsou děleny do menších sekcí. V každé sekci si zaměstnanci mohou klimatizaci vypínat a zapínat, aby pro ně byly pracovní podmínky co nejpříjemnější. Rovněž barely s vodou jsou standardní součástí vybavení,“ řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

„Všechno, co mohou naši lidé vytvořit z kanceláře, dokážou vytvořit odkudkoliv, kde se připojí k internetu. Mohou tak pracovat například z domova a nemusí v panujícím počasí trávit čas v dopravních prostředcích při cestě na pracoviště a zpět,“ souhlasil personální ředitel skupiny AXA ČR a SR Libor Stodola.

Mluvčí Allianz Václav Bálek ovšem upozornil na to, že někteří zaměstnanci v těchto dnech dobrovolně ruší své plánované ‚home office‘ a raději dojíždějí do kanceláří, neboť v jejich domovech je často nesnesitelné vedro.

„Pokud jde o oblečení, na chodbách teď zkrátka tolik nepotkáváme ‚muže v černém‘, ale ‚šviháky lázeňské‘, takzvaný dress code v souvislosti se rtutí v teploměru nikomu nepředepisujeme. Vychází z povahy práce, naplánovaných schůzek a zdravého rozumu,“ podotkl Bálek.

Hutní společnosti: Nápoje, odpočinek, klimatizovaná místa

Počasí se přizpůsobují i ostravské hutní a strojírenské podniky. Ve vedrech, která v posledních dnech panují, dostávají jejich zaměstnanci například nápoje. Také častěji odpočívají, někde jsou k dispozici klimatizovaná místa.

„V provozech, kde jsou zaměstnanci vystaveni mimořádným teplotám, je nastaven režim častějších přestávek, pro které mají zaměstnanci vyhrazen klimatizovaný prostor,“ řekla mluvčí firmy ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková. Dodala, že některé náročné činnosti mohou být i omezeny.

Hlavně na zajištění pitného režimu se ve vedrech zaměřují ve společnosti Vítkovice Heavy Machinery. „Na provozech máme instalovány sifonovače, případně zajišťujeme vodu v lahvích a barelech. Teplé provozy mají během léta pravidelné plánované technologické odstávky na opravy, čili na nejteplejších pracovištích běží nebo se za pár dní rozběhne tento režim,“ doplnil ředitel výroby Vlastimil Molek.