Český zbrojař Strnad oživuje výrobu v Srbsku. Do zkrachovalé továrny přijal už stovku lidí

Události: Czechoslovak Group rozvíjí výrobu v Srbsku (zdroj: ČT24)

Firma Czechoslovak Group otce a syna Jaroslava a Michala Strnadových přijímá nové zaměstnance do továrny 14. oktobar v srbském městě Kruševac. Tu koupila loni v říjnu podle informací tamních médií za sto milionů korun. Továrna tehdy byla v konkurzu. Podle šéfa srbské opoziční Lidové strany Vuka Jeremiče se při obchodu praly špinavé peníze.

V kovárně srbského podniku 14. oktobar se od dvacátých let 20. století vyráběly těžké stroje. V posledních dekádách dominovaly bagry, traktory nebo i raketomety. Kvůli zbrojnímu programu se v době kosovské krize v roce 1999 stala terčem bombardování NATO.

Z něho se ještě vzpamatovala, výroba začala mimo jiné kvůli mezinárodní izolaci Srbska upadat. Ještě v roce 2007 ve firmě pracovalo na osm tisíc lidí. O devět let později se však dostala do konkurzu.

Srbsko hledalo strategického investora a vypsalo výběrové řízení na prodej zadluženého podniku. Jediným uchazečem, který splnil jeho podmínky, byla Czechoslovak Group. V říjnu 2017 firmu výhodně koupila.

Podle srbského opozičního politika Vuka Jeremiče, kterého citoval web Deutsche Welle, se při obchodu praly špinavé peníze lidí napojených na bývalou makedonskou vládu Nikoly Gruevského. Spojovacím článkem byl podle něj bývalý šéf makedonské tajné služby Sašo Mijalkov, který má prý kontakty na český byznys.

Práce v 14. oktobaru se předává z otce na syna

Czechoslovak Group začala do firmy investovat a podnik už přijal stovku nových zaměstnanců. Jejich počet se tak zvýšil ze 129 na 230. To má být teprve začátek. „Do konce roku přijmeme dalších 150 až 200 lidí. Určitě se ta čísla budou pohybovat od tisíce do dvou tisíc lidí v průběhu tří až čtyř let,“ popisuje plány továrny její generální ředitel Daniel Pribičko. „Zvětšuje se tak výrobní síla továrny, aby vyráběla víc. A to jak ve speciálním, tak i civilním programu,“ doplňuje ho vedoucí výroby Bogoslav Dašič.

Přes 30 let ve firmě pracuje Kruševacký rodák Goran Markovič. Říká, že příchod českého kapitálu podnik změnil. „Znamená to pro nás hodně, hlavně jistotu práce. Protože o to jsme tady ve 14. oktobaru přišli,“ vysvětluje.

V továrně ková už třetí generace Markovičů. „Můj otec tady zaučoval mě. Uživil rodinu a postavil dům. Já tady teď zaučuju svoje děti, to samé bude dělat můj syn. Pro naši rodinu 14. oktobar znamená život,“ popisuje Goran Markovič.

Jeho syn Milan si nové majitele pochvaluje. „Zlepšily se pracovní podmínky. Lepší je oblečení a pracovní pomůcky. Stroje se také opravily,“ říká.