Čínská CEFC se stáhla z cestovní kanceláře Canaria Travel

Čínská skupina CEFC se zbavila svého 49,99procentního podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel, který loni v říjnu koupila od společností Unimex Group a EH Group. Vyplývá to z údajů zveřejněných v obchodním rejstříku, kde již čínská firma jako společník nefiguruje. Těmi jsou nyní TO-Servis a nově Unimex Group. O změně informoval deník E15.

„Unimex Group koupila zpět podíl v Canaria Travel,“ uvedl bez bližších podrobností spolumajitel Unimexu Jiří Šimáně. Unimex navíc získal v červenci nad Canaria Travel kontrolu, když se skupina jako jediná podílela na zvýšení základního kapitálu cestovní kanceláře. O něm rozhodla valná hromada na začátku července.

V současnosti tak Unimex Group ovládá přibližně 75 procent cestovní kanceláře a zbylou čtvrtinu kontroluje TO-Servis Lenky Vikové.

CEFC na zaslané otázky podle E15 nereagovala. Není tak jasný důvod prodeje podílu. Canaria Travel se specializuje na Kanárské ostrovy, v roce 2016 utržila 487 milionů korun.

Problémovou CEFC převzala čínská státní CITIC

Canaria Travel není jedinou investicí, které se CEFC na českém trhu nakonec vzdala. Čínští investoři loni v září odešli ze skupiny Médea Group a Empresa Media, když uplatnili své právo na vrácení podílu původnímu majiteli Jaromíru Soukupovi. Podle E15 kvůli nedávným problémům čínské skupiny CEFC se zadlužením padly plány na investice do několika lukrativních pražských nemovitostí a také záměr koupit televizi Nova.

O problémech CEFC se letos začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Společnost byla také ochotna si krátkodobě půjčovat peníze za mimořádně vysoké úroky, a to až 36 procent ročně. CEFC se tak sice během několika málo let přeměnila z malého obchodníka s pohonnými hmotami v rozsáhlý konglomerát s aktivitami po celém světě, v současnosti však byla nucena prodávat svá aktiva, aby splatila rozsáhlé dluhy.

V Česku, které si CEFC vybrala za sídlo svých evropských aktivit, měla firma potíže kvůli dluhu 450 milionů eur u J&T Private Investments. V květnu kvůli tomu věřitel na čas převzal výkon akcionářských práv a vyměnil management. Dluh nakonec splatila čínská státní společnost CITIC Group, která CEFC Europe přebrala.