První mezi prvními. Hodnota majetku zakladatele Amazonu Bezose přesáhla 150 miliard dolarů

Před rokem se zakladatel a největší akcionář internetového obchodu Amazon Jeff Bezos stal nejmovitějším člověkem na světě, nyní však získal další primát mezi nejbohatšími z bohatých. Hodnota jeho majetku v pondělí překonala 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun), informovala agentura Bloomberg.

Majetek čtyřiapadesátiletého Bezose je zhruba o 55 miliard dolarů vyšší než majetek zakladatele Microsoftu Billa Gatese, kterému patří druhé místo. 

Bloomberg spočítal, že po úpravě hodnoty majetku o inflaci sebral Bezos titul nejbohatšího člověka v moderní historii Gatesovi. Gatesův majetek v roce 1999 překonal na krátkou dobu 100 miliard, což by v dnešním vyjádření činilo zhruba 149 miliard dolarů. Šéf Amazonu se tak stal nejbohatším člověkem nejméně od roku 1982, kdy časopis Forbes zveřejnil poprvé svůj žebříček nejbohatších lidí planety, upozornil Bloomberg.

Bill Gates
Zdroj: Elizabeth Shafiroff/Reuters

Žebříčků nejbohatších lidí na světě je více. Právě Forbes ho sestavuje nejdéle,  již 31 let, jednou ročně. Do čela jeho žebříčku se Bezos dostal poprvé letos v březnu. Již v červenci loňského roku jej však do čela pasovala finanční televize CNBC. Svůj žebříček, zveřejňovaný denně, sestavuje od roku 2012 i agentura Bloomberg.

Podle její pondělní zprávy je majetek samotného Bezose roven 0,773 procenta hrubého domácího produktu Spojených států a z majetku pětistovky nejbohatších lidí světa mu patří 2,79 procenta. 

Akcie Amazonu v pondělí rostly a již při dopoledním obchodování v New Yorku díky jejich ceně Bezosův majetek překonal 150 miliard. Od začátku roku akcie firmy vzrostly asi o 56 procent a Bezosův majetek asi o 52 miliard. To je více než celý majetek indického podnikatele Mukeše Ambaniho, který se nově stal nejbohatším člověkem v Asii, kde sesadil čínského podnikatele a zakladatele firmy Alibaba Jacka Maa.

Warren Buffett
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Bezos je také už téměř tak bohatý jako rodina Waltonových, která vlastní mimo jiné největší maloobchodní společnost světa Walmart a je s majetkem 151,5 miliardy nejbohatší dynastií.  Firmu Walmart, založenou (nejen) na nízkých cenách, založil v 60. letech minulého století Sam Walton. I jemu patřil v 80. letech titul nejbohatší člověk světa.

Stejně jako třeba ropný magnát J. Paul Getty (v 50. letech, podle časopisu Fortune) či legendární investor Warren Buffett (v roce 2008 přeskočil Gatese, který vedl žebříček Forbesu předchozích 13 let). Všichni zmiňovaní byli/jsou Američané. Jejich hegemonii nakrátko narušil Mexičan, telekomunikační magnát Carlos Slim. Ekonomický list Wall Street Journal a Fortune ho v létě a na podzim roku 2007 vyhlásily nejbohatším na světě, připomněla televize CNBC

Gatesův majetek nyní Bloomberg vyčíslil na 95,5 miliardy. Gates by ale měl více než 150 miliard, kdyby si nechal i majetek, kterého se vzdal, převážně ve prospěch nadace Billa a Melindy Gatesových. Gates od roku 1996 podle veřejně dostupných informací daroval téměř 700 milionů akcií Microsoftu a 2,9 miliardy dolarů v hotovosti a dalším majetku.

Za prvního amerického miliardáře a nejbohatšího muže světa své doby bývá považován ropný magnát John D. Rockefeller (1839 až 1937), jehož samo jméno se stalo symbolem bohatství. 

Nejbohatší Čech Petr Kellner, který ovládá investiční společnost PPF, skončil letos na 88. příčce v žebříčku Forbesu. Loni byl 105. Jeho majetek od loňska stoupl z 12,2 miliardy dolarů na 15,5 miliardy dolarů (319 miliardy korun). 

Vydáno pod