Odbory žádají vyšší růst platů pro státní zaměstnance. Podle Babiše je ale plošné zvyšování nespravedlivé

Události ČT: Odbory kritizují plán na zvýšení platů ve státní správě – šest procent je podle nich málo (zdroj: ČT24)

Odbory kritizují plán na zvýšení platů ve státní správě v příštím roce. Šest procent je podle nich málo. Návrh rozpočtu, který ve středu začne projednávat vláda, navíc garantuje jen dvě procenta v základních tarifech. Výjimkou jsou učitelé, na jejichž platy má jít o 15 procent víc. Jenže odbory chtějí u všech ostatních plošný růst tarifů o desetinu a podporu mají i od komunistů či ČSSD, kteří vyjednávají o podpoře Babišovy vlády. Sám Babiš je ovšem proti.

Celkem chce sice vláda dát na platy státních zaměstnanců o šest procent víc než letos, částku ale nemusí dostat všichni. „Dvě procenta půjdou do tarifů, zbytek do osobních ohodnocení. Jsou to možnosti rozpočtu,“ podotkla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO).

„Plošné navyšování podle mého názoru není spravedlivé, protože v minulosti si někteří ministři vybojovali vysoké průměrné platy,“ upozornil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s tím, že odboráře bude chtít seznámit se statistikami. 

Odborům se ale přístup vlády nelíbí. „Neproběhlo vůbec žádné jednání mezi zástupci zaměstnanců a vládou jako zaměstnavatelem,“ podotkl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Odborům vadí, že zmíněná dvě jistá procenta nemusejí ani pokrýt inflaci.

Větší růst platů má zastání u ČSSD i KSČM

Podporu odborářům v boji za 10procentní zvýšení platů avizují sociální demokraté i komunisté – strany, které budou mít klíčovou roli při skládání nové vlády.

„Pokud sociální demokracie vstoupí do vlády, tak se těch debat budeme velmi aktivně účastnit,“ uvedl předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Podle předsedy komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika se odbory bouří právem.

Naopak pravice má na růst platů státních zaměstnanců podobný pohled jako nynější vláda v demisi. „Pozitivně vnímám, že je to diferencované, že budou mít zaměstnavatelé možnost přidat svým nejlepším zaměstnancům více než těm horším,“ řekl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Odbory už svolaly protestní akci. Sejdou se příští úterý, dorazit by měly dvě stovky odborářů z regionů. Středula v rozhovoru pro Českou televizi připustil, že k této protestní akci by mohly přibýt další, pokud vláda neustoupí. „V této chvíli se k těm protestům bohužel přibližujeme,“ poznamenal. Téma růstu platů ve veřejném sektoru chtějí otevřít na nejbližším jednání tripartity.

Platy ve státní správě
Zdroj: ČT24

Průměrný plat státních zaměstnanců v posledních letech rychle rostl. Zatímco v roce 2015 byl necelých 27 tisíc, letos už by měl dosáhnout téměř 33 tisíc. Ve veřejném sektoru se platy zvedaly naposledy loni v listopadu. Učitelům tarify rostly o 15 procent, ostatním o deset procent. O desetinu si polepšili od ledna i zdravotníci.