Modiglianiho akt se vydražil za 3,4 miliardy korun. Je čtvrtým nejdražším dílem světa

Modiglianiho akt se vydražil za 3,4 miliardy korun (zdroj: ČT24)

Aukční síň Sotheby's překonala vlastní rekord. Modiglianiho Ležící akt (na levém boku) v pondělí vydražila za 157,2 milionu dolarů (3,4 miliardy korun). Dražba překonala očekávání aukční síně o 200 milionů korun.

Ležící akt (na levém boku) od Amedea Modiglianiho je největším aktem, který tento umělec italského původu namaloval. Vytvořil ho v roce 1917, tři roky před svou smrtí.

Podle agentury AFP se dílo stalo čtvrtým nejdráže prodaným obrazem ve veřejné aukci. Prvenství drží obraz Leonarda Da Vinciho.

Rekord si italský malíř a sochař Modigliani připsal už před třemi lety se svým menším Ležícím aktem. V New Yorku se vydražil za víc než 170 milionů dolarů. „Modigliani je členem exkluzivního klubu umělců, jejichž dílo se prodalo v aukci za víc než 150 milionů dolarů. Odteď je navíc jediný, u kterého se to povedlo hned dvakrát,“ připomněl šéf sekce impresionismu a moderního umění v Sotheby's Simon Shaw.

S rekordem počítal už odhad aukční síně Sotheby's.  „Podle našich odhadů se prodá za víc než 150 milionů dolarů, což je milník, je to největší odhad, který kdy aukce měla. Ale je to proto, že je to jedna z nejlepších maleb, kterou člověk může mít,“ očekávala viceprezidentka aukční firmy Sotheby's Brooke Lampleyová.

Podle kurátorů budí dílo pozornost i tajemnem a kontroverzí, které malbu obestírají už od dob jejího vzniku.

„Je velmi erotická a zároveň velmi sebevědomá, ona sama je vlastníkem své sexuality. To je něco, co bylo úplně nové,“ doplnil Shaw. „Je to tak sexy, protože je to tak diskrétní. To ona si vybere, kdy se odhalí,“ přiblížila Lampleyová.

Horizont ČT24: Sotheby's od Modiglianiho aktu očekává prodej za víc než tři miliardy korun (zdroj: ČT24)

Vydražený obraz je jen jedním z pěti aktů od Modiglianiho, které kdy byly nabídnuty do aukcí. Dosud patřil irskému miliardáři Johnu Magnierovi, který ho v roce 2003 v dražbě Christie's koupil za 26,9 milionů dolarů od amerického obchodníka Stevea Wynna, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Magnier nicméně nikdy oficiálně nepotvrdil, že akt vlastnil.

Nejdražší vydražený obraz vůbec pochází od Leonarda da Vinciho

Aukční jedničkou je pak plátno Spasitel světa Modiglianiho krajana Leonarda da Vinciho, které sběratel vydražil za víc než 450 milionů dolarů (skoro deset miliard korun).

Da Vinciho obraz Spasitel světa
Zdroj: ČT24

Podle některých expertů však podobně fantastické aukce manipulují trh s uměním způsobem, který může uškodit menším jménům. „Pozorujeme jak na světovém, tak na českém trhu, že nejdražší díla nejslavnějších autorů, věci, které mají nezpochybnitelnou historii, jsou čím dál dražší, zatímco méně slavné kusy cenově stagnují,“ podotkl ředitel serveru Artplus Jan Skřivánek.

Největší ruch obvykle vládne kolem moderních děl, která mnohdy generují vysoké částky hlavně díky propracovanému marketingu. V první dekádě druhého tisíciletí takovou roli enfant terrible plnil třeba Brit Damien Hirst. Před deseti lety prodal své Zlaté tele naložené ve formaldehydu za v přepočtu 315 milionů korun.

Minulý týden se nejdražší uměleckou sbírkou prodanou v aukci stala kolekce po zesnulém miliardáři Davidu Rockefellerovi, která se vydražila za rekordních 833 milionů dolarů (téměř 18 miliard korun)

Trhu s uměním se už dlouho daří, jako všude ale může i tahle bublina snadno prasknout.