Piloti Brussels Airlines stávkují. Tři čtvrtiny letů jsou zrušeny, z Prahy neletěly dva zpáteční spoje

Belgická letecká společnost Brussels Airlines v pondělí kvůli stávce pilotů za vyšší platy musela zrušit tři čtvrtiny letů. Z Prahy byly do pondělní 15. hodiny zrušeny dva zpáteční lety. Na úterý podle pražského letiště není rušení letů Brussels Airlines hlášeno.

Celkem stávka podle bruselského letiště postihne na šedesát tisíc cestujících z 557 spojení s Bruselem. Týká se to převážně letů v pondělí. Pokud ale nedojde k dohodě mezi piloty a vedením společnosti, stávka bude pokračovat také ve středu.

Stávka se dotkla také cestujících z Prahy. „Byl zrušen jeden zpáteční let v neděli a jeden v pondělí. Podle původních informací neměli být cestující z Prahy dotčeni vůbec, situace se ale mění z hodiny na hodinu,“ uvedl mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň. 

Mezi Bruselem a Prahou podle něj létají aerolinky třikrát denně. „Doporučuji cestujícím, aby sledovali stránky svého dopravce, najdou tam aktuální informace,“ dodal Pacvoň. Podle informací z pondělního odpoledne by úterní spoje neměly být dotčeny.

Společnost Brussels Airlines požádala podle svého mluvčího partnerské společnosti, aby do Bruselu vyslaly větší letadla, která by pojala i pasažéry postižené stávkou.

Piloti stávkují za vyšší platy

Piloti požadují například vyšší platy, možnost odejít dříve do důchodu nebo zlepšení pracovních podmínek.

Brussels Airlines je od roku 2016 dceřinou společností aerolinek Lufthansa, které se rovněž potýkají s nespokojeností svých pilotů. Vedení společnosti ale podle agentury Reuters naznačilo, že budoucnost Brussels Airlines je v případě dalších protestů uvnitř Lufthansy nejistá.