Firmy zoufale hledají zaměstnance: Situaci zachraňují studenti, výjimkou nejsou ani 90letí pracanti

Události: Firmy se o pracovníky přetahují (zdroj: ČT24)

Rekordně nízká nezaměstnanost vede k tomu, že se firmy o lidi přetahují a nabízí jim kromě vyššího platu také různé benefity. Díky nedostatku pracovníků rostou odměny i pro brigádníky a jistou práci už mají v továrně leckdy i žáci základních škol.

Jiřímu Janischovi z Jihlavy je 92 let a stále pracuje. Teď už ale raději místo běhání po fabrice jezdí na speciální koloběžce. Pracuje na zkrácený úvazek pět dní v týdnu. Na starosti má správu budov a drobnou údržbu.

„Jsem od roku 1986 v penzi, to už je 32 let,“ říká Janisch. Tolik let neodpracovala zatím ani většina jeho kolegů. Janisch ale odmítá z práce natrvalo odejít. Říká, že lenošit nebo běhat po doktorech není nic pro něho. Práce ho baví a motivuje.

Jiří Janisch
Zdroj: ČT24

„Musíte pracovat, musíte vyvíjet nějakou činnost. Někde ležet a podobně, tak to je asi špatný,“ myslí si Janisch. Věčně dobrou náladu má podle svých slov hlavně díky celoživotnímu zvyku sportovat a nevyhýbat se ani tvrdé manuální práci.

Mezi tisíci zaměstnanci firmy, která vyrábí plastové trubky do aut, je jednoznačně nejstarším. Za prací dojíždí do Okřísek 25 kilometrů. „Je velice oblíbený. Kolegové si z něho dělají legraci, že je proutník, ale já bych ho – jako žena – označila spíš jako gentlemana,“ usmívá se mluvčí firmy Fränkische CZ Okříšky Daniela Vilhelmová.

Víc peněz čeká i na brigádníky

Mnohem častěji ale firmám vypomájí brigádníci. Při výběru je pro studenty rozhodující, jak je práce náročná. A také mzda, která je letos podle odborníků v porovnání s předchozími roky vyšší.

„V současné době by se základní hodinová sazba neměla nikdy dostat pod sto korun. Když je to méně, tak nejsme schopni sehnat stabilního brigádníka. Momentálně se odměna pohybuje někde kolem 120 až 140 korun na hodinu,“ říká branch manager společnosti Manpower v Brně Petra Čermáková. Díky tomu si studenti vydělají v létě na brigádě až o dvacet procent více než loni. 

Ideální období pro shánění brigády je podle odborníků do konce května. Většina studentů ale shání brigádu i o něco dříve a často ji najdou už po pár týdnech. „Mám ve firmě známého, tak mi to trvalo maximálně měsíc. Většina mých vrstevníků brigádu má,“ potvrzuje student Daniel Burýšek.

Někteří studenti stihnou za léto brigád i více: „Mám jich hned několik. Shánět zatím nemusím, mám jich dost,“ říká student Jan Janáček. 

Zaměstnance a brigádníky hledají firmy na úřadech a burzách práce, píší inzeráty, objíždí veletrhy. Kvůli nedostatku pracovníků se firmy obracejí i na Hospodářskou komoru. A budoucí pracovníky hledají už i na základních školách.

„Já už jsem rozhodnutý, chtěl bych jít na průmyslovou školu,“ říká žák chomutovské ZŠ Na Příkopech Václav Procházka. Přijímačky bude dělat až příští rok. Přesto už šel na veletrh práce a tam se poohlížel po firmě, kde by mohl v budoucnu programovat CNC stroje. 

To, že chybí lidé, je vidět i v pražské Art&Food Zooně. Zákazníky u stánků s jídlem, které stojí každý víkend nedaleko zoologické zahrady v Troji, nemá kdo obsloužit. Ani brigádníků už není dost.

„Náš byznys to ovlivňuje do té míry, že stánkaři, se kterými spolupracujeme, tady třeba nemůžou být, protože mají několik akcí najednou. A pak dají přednost třeba jiné akci,“ shrnuje problémy organizátor zóny Tom Kunay.

Jednou z tamních brigádnic je Anna Kociánková. Také podle ní dnes není problém sehnat brigádu. „Nabídek je spousta, ale většinou nejsou úplně dobré,“ shrnuje pracovní podmínky na trhu Kociánková.

Pošta brigádníkům přidala

Také Česká pošta brigádníkům přidala. Zatímco loni si tam vydělali v průměru sto korun na hodinu, letos je to až sto dvacet.

„Máme o brigádníky zájem, nabízíme práci jak v doručování, tak na přepážkách. Třeba na třídícím uzlu v Brně přijímáme brigádníky i do nočního provozu. Pro třídění listovních balíkových zásilek potřebujeme na letní období řádově třicet brigádníků,“ plánuje Vladimír Procházka z brněnské České pošty. 

UvR: Rostou odměny pro brigádníky, práci najdou i na poště (zdroj: ČT24)

Policie láká na náborové příspěvky

Brno patří k těm místům, kde je nezaměstnanost nad průměrem. I tak ale místní firmy shání lidi složitě. Nabízí proto například náborové příspěvky. I díky tomu nastoupil nedávno Marek Ondrášek do nového zaměstnání.

„Určitě jsem se rozhodl také proto, že je tady náborový příspěvek, je to zajímavé,“ říká Ondrášek. K nástupu mu Městská policie Brno přidělila 50 tisíc korun jako bonus. A není sám, kdo díky tomu projevil o policii zájem. Od zavedení bonusu se k městským strážníkům hlásí o třetinu uchazečů více. 

Autobusy řídí cizinci

Firmy řeší nedostatek lidí i zaměstnáváním cizinců. Vladan Martinovič jezdí s autobusem už 17 let. Před rokem se přistěhoval ze Srbska a teď pracuje tady.

„Jezdil jsem dálkové a linkové spoje po celé Evropě i sem do České republiky. A vybral jsem si ji, protože se mi tady líbí,“ říká řidič autobusu společnosti Arriva Martinovič. Spolu s ním jezdí u této firmy šest jeho krajanů a dalších osmnáct se na práci za českým volantem připravuje. Další řidiče našla firma třeba na Ukrajině.

Řidič autobusu Vladan Martinovič
Zdroj: ČT24

Vyšší nezaměstnanost zůstává na Bruntálsku, o nový závod ale místní nestojí

Nízká nezaměstnanost kolem tří procent se ale nedrží všude. Například na Bruntálsku bylo v dubnu bez práce 5,9 procenta lidí. Přesto se místní bouří proti výstavbě nového závodu, kde by mělo vzniknout na 300 pracovních míst, z nichž část mají podle plánů obsadit také vysokoškoláci.

UvR: V Bruntále je nezaměstnanost vyšší, o novou továrnu ale nestojí (zdroj: ČT24)

Podle obyvatel Starého města by nový závod společnosti Taneko představoval příliš velký zásah do tamního prostředí. Původně měla fabrika vzniknout jen 100 až 150 metrů od nové zástavby obytných domů.

Firma chce v regionu vybudovat uzavřený systém věnovaný pěstování zeleniny a chovu ryb s celoročně řízeným klimatem. „Jsem přesvědčen, že pracujeme na zcela novém směru v zemědělské výrobě a zpracování potravin,“ uvedl předseda představenstva podniku Miroslav Škrabal.

Lidé se však obávají vzniku velkého množství zplodin, například formaldehydu. Závod může podle nich také spotřebovat velké množství vody a obyvatelé, jejichž domácnosti nejsou napojeny na obecní vodovod, se obávají vysychání studní.

Jak přesně by nový závod do života místních zasáhl, to mají posoudit studie, které budou připravené v říjnu. Celou investici ještě posoudí úřady, které budou případný provoz závodu schvalovat. V případě kladného posouzení by projekt vyrostl v tamní průmyslové zóně, která vznikla v roce 2010. Nová zástavba v jejím okolí vznikla až rok po jejím schválení.