Air France hrozí zánik, varoval francouzský ministr

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire varoval, že stát neplánuje zachraňovat aerolinky Air France, i když vlastní víc než čtrnáctiprocentní podíl v mateřské společnosti Air France-KLM. Ta v pátek oznámila výše ztrát za první čtvrtletí, které činí v přepočtu tři miliardy korun. Air France se potýká se stávkami zaměstnanců požadujícími zvýšení mezd.

Francouzsko-nizozemská společnost Air France-KLM v pátek oznámila, že její ztráta v prvním čtvrtletí vzrostla na 118 milionů eur (tři miliardy korun) z 33 milionů eur před rokem. Varovala rovněž, že stávky v divizi Air France budou mít negativní dopad na její celoroční výsledky.

Zaměstnanci Air France v pátek ve vnitropodnikovém referendu překvapivě odmítli nabízenou dohodu o zvýšení platů. Návrh vedení podniku počítal se sedmiprocentním nárůstem během čtyř let, zatímco zaměstnanci požadují okamžité zvýšení platů o 5,1 procenta. Šéf Air France-KLM Jean-Marc Janaillac v reakci na odmítnutí návrhu oznámil svou rezignaci.

Le Maire označil požadavky zaměstnanců za přehnané a vyzval k obnovení jednání s vedením podniku. „Ti, kteří si myslí, že ať se stane cokoli, stát přijde Air France zachránit a vyřešit její ztráty, jsou na omylu,“ uvedl ministr v nedělním rozhovoru s televizí BFM. Dodal, že společnosti hrozí zánik, pokud nevyřeší ekonomické potíže.

Společnost od února čelila 14 stávkovým dnům, které ji podle odhadů stály zhruba 300 milionů eur. Zaměstnanci stávkují v pondělí a pokračovat chtějí i v úterý. Firma ale předpokládá, že bude navzdory protestu schopna uskutečnit zhruba 85 procent letů, napsala agentura Reuters.

Akcie se propadají

Na zprávu o odchodu šéfa koncernu a na nejnovější vývoj kolem situace aerolinek zareagovaly v pondělí akcie Air France-KLM výrazným propadem. Během dopoledne ztrácely na pařížské burze asi 14 procent hodnoty, po poledni ale ztrátu zmírnily na méně než deset procent. Od začátku letošního roku nicméně odepisují kolem 50 procent.

Podle informací z webových stránek pražského Letiště Václava Havla byl zrušen pondělní let AF1382 z Paříže do Prahy v 9:00, zpožděn je let AF1082, který má přistát ve 14:35. Zrušen byl také odlet spoje AF1383 do Paříže v 09:50.

V úterý Air France podle agentury Reuters počítá se zrušením každého pátého letu. Firma předpokládá, že vypraví 75 procent letů na střední vzdálenosti, 95 procent dálkových letů na letiště Charlese de Gaullea a z něj, a rovněž 82 procent letů na krátkou vzdálenost.