Daně nadnárodních firem by se mohly rozpočítat do zemí, kde působí. Na změně by Česko vydělalo

Události ČT: Firmy by mohly daně odvádět podle toho, kde mají továrny a lidi. Jednají o tom europoslanci (zdroj: ČT24)

Evropští poslanci se pustili do boje proti daňovým rájům. Zaměřili se na evropské firmy, které přesouvají sídlo do zemí s nízkými daněmi. Nově chtějí, aby se daně v Evropě počítaly třeba podle toho, kolik kde mají firmy zaměstnanců. To by pro Česko mohlo znamenat miliardy korun navíc.

Napříč Evropou je řada firem, které přesouvají své podnikání do Nizozemska nebo Lucemburska, protože ušetří na daních. Ani v Česku není takových firem málo. „Není to nic nelegálního, firmy se snaží vydělat co nejvíc. Jenže kdo na tom tratí, jsou jiné státy, které tak přicházejí o daně,“ říká ekonom Petr Zahradník.

„Analýzy ukazují, že tam dochází k opravdu masivním daňovým únikům v řádu několika desítek procent,“ uvedl.

O změnu se teď snaží poslanci Evropského parlamentu. Návrh počítá se sjednocením daňového základu firem. „Vlastně by se sesypal celý zisk na jednu hromadu a z této hromady by se nerozdělovaly peníze podle toho, jaká část zisku skončila v Holandsku nebo na Maltě, ale jak by firma byla aktivní v jednotlivých zemích,“ přiblížil europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Počítalo by se to podle toho, kde má třeba továrny, kde má jaký obrat nebo kolik kde má zaměstnanců.

Korporátní daň v EU (v %)
Zdroj: KPMG

„Takže na nizozemské straně dojde k úbytku daňových příjmů. Na české se daňový výnos zvýší,“ podotkl Zahradník.

Změna by podle všeho nezahrnovala zásah do výše daňových sazeb v jednotlivých zemích nebo jejich celkovou harmonizaci na jednu sazbu. 

Mohly by digitální firmy danit podle uživatelů?

Koncem února přišla agentura Reuters i s tím, že by Evropská komise chtěla zdanit příjmy velkých digitálních společností na základě toho, kde jsou jejich uživatelé. Takový návrh by byl zaměřen na firmy jako Amazon, Google a Facebook.

Jenže Evropská unie je osmadvacet zemí s rozdílnými zájmy. Třeba Nizozemsko už říká, že s takovou reformou bude mít problém. Podobná snaha o změnu ostatně už před sedmi lety skončila neúspěchem. Politiky tedy čeká složité vyjednávání.