Novela o EET má jít brzy na vládu: Ministerstvo navrhuje výjimky pro drobné podnikatele i telefonní karty

Otázky Václava Moravce s ministryní financí Alenou Schillerovou a daňovým poradcem Davidem Hubalem (zdroj: ČT24)

Novelu zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) by měla vláda projednat do konce února. V Otázkách Václava Moravce to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Novela reaguje i na nález Ústavního soudu, který loni zrušil náběh třetí a čtvrté vlny EET, a bude řešit výjimky pro podnikatele.

„Na novele o EET pracujeme zhruba od podzimu minulého roku bez ohledu na rozhodnutí Ústavního soudu. My jsme už tam detekovali řadu otázek, které chceme v novele změnit a samozřejmě rozhodnutí Ústavního soudu navodilo další otázky, které jsme do novely zapracovali,“ uvedla Schillerová.

Ústavní soud (ÚS) loni v prosinci zrušil plánovaný „náběh“ třetí a čtvrté etapy EET. S odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb, týkající se například bezhotovostních plateb a rodných čísel na účtenkách.

Třetí a čtvrtá vlna však není podle nálezu ÚS sama o sobě protiústavní, může ovšem začít až po důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen ve vládním nařízení.

U Ústavního soudu uspěl i zákon jako celek, soudci totiž řešili návrh na zrušení EET. Podle většiny soudců však sleduje elektronická evidence tržeb legitimní cíl – účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí.

EET by se nemusela týkat podnikatelů s obratem do půl milionu

Ministryně se chce příští týden setkat se zástupci podnikatelských svazů a komor a prodiskutovat s nimi i varianty výjimek z EET pro nejmenší podnikatele. První varianta podle Schillerové počítá s osvobozením od EET pro plátce paušální daně, kteří nedosahují určitého obratu: ve hře je částka 250–500 tisíc korun ročně.

Druhá varianta uvažuje o osvobození od EET do určité úrovně příjmů a třetí uvažuje o tom, že by podnikatelé do určité úrovně příjmů nepodléhali EET, ale vykazovali by tržby jen papírově.

Ministerstvo také chce zakotvit do novely osvobození od EET pro nevidomé živnostníky, kterých je zhruba 1000, pro telefonní karty, živé hazardní hry nebo prodej letenek v zahraničí. 

Ministerstvo chce zrušil slevy na stravenky či pro lidi s hypotékami

Na rok 2019 chystá ministerstvo financí novelu zákona o dani z příjmů, která mimo jiné zruší superhrubou mzdu. Alena Schillerová by chtěla letos jednat také o zrušení některých slev k dani z příjmu. Nově by tak například mohly skončit slevy za stravenky nebo pro lidi s hypotékami. Ministryně argumentuje tím, že se netýkají plošně všech poplatníků.

„Věci, jako sleva na poplatníka, sleva na děti, která je v programovém prohlášení, ty zůstanou, o tom nemůže být pochyb. Ale máme tam celou řadu věcí – různé výjimky. Vezměte si stravenky, které nečerpá 25 % zaměstnanců. Odečitatelné položky na hypoteční úvěry – zase jen ti, kteří čerpají hypoteční úvěry. Ty výjimky ani nejsou plošné,“ upřesňovala v Otázkách Václava Moravce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím, že jde ale zatím jen o návrh k diskusi.