Další rána pro bitcoin. Jižní Korea hodlá zakázat či zpřísnit obchodování s kryptoměnami

Bitcoin přechodně klesl až o 12 procent, ethereum ztratil 9 procent a další kryptoměna ripple 18 procent.  Způsobil to jihokorejský ministr spravedlnosti, který znovu předložil svůj návrh zakázat obchodování s kryptoměnami, uvedla agentura Bloomberg. V této asijské zemi je o ně totiž mimořádný zájem a například ceny bitcoinu jsou zde trvale vyšší než v USA. Návrh navíc přišel poté, co úřady podle agentury Reuters provedly v zemi razie na největších burzách kvůli podezření z daňových úniků.

Mluvčí jihokorejského prezidenta však později situaci zmírňoval tvrzením, že existuje více návrhů a ještě nic nebylo rozhodnuto.

Jihokorejská vláda přitom koncem minulého roku uvedla, že zvažuje více možností, jak zpřísnit regulací obchodování s kryptoměnami. Premiér v této souvislosti vyjádřil obavu o zdraví mladých lidí (získáním závislosti na hazardu). Kabinet také zmínil možnost vyšetřování míst, kde obchody probíhají. 

Vládní  úřady obecně  již několik měsíců dávají jasně najevo, že chtějí dostat spekulace s kryptoměnami pod kontrolu. Chování ve stylu stáda na trhu s virtuálními měnami v Jižní Koreji vyvolává obavy, upozornil analytik NH Investment & Securities Pak Nok-sun.

Případnou novou legislativu musí schválit většina z 297členného Národního shromáždění. Podle britského listu Telegraph může proces trvat měsíce nebo i rok.

Vyšetřování? Razie?

Agentura Bloomberg se také snažila zjistit bližší podrobnosti o raziích na burzách, o nichž psal Reuters. Zástupci Bithumbu uvedli, že se krátce setkali s berními úředníky. Rozporovali tvrzení Reuters, že v jejich kancelářích došlo k policejní a finanční razii. Úřední místa na dotaz uvedla, že probíhající vyšetřování nekomentují. 

Další burza, Coinone, na dotaz o vyjádření nereagovala. Bloomberg k tomu dodal, že neidentifikovaná osoba řekla britskému listu Financial Times, že úřednící požádali o některá data o velikosti obchodů s kryptoměnami a zjišťovali, zda burza platí řádně korporátní daň. Policejní zdroj neoficiálně Bloombergu sdělil, že vyšetřují Coinone od minulého roku. Dodal, že žádné další velké burzy prověřovány nejsou. 

Růst bitcoinu o 1500 procent v loňském roce vyvolal v zemi obrovskou poptávku po kryptoměnách, přilákal k investování řadu lidí, včetně studentů a žen v domácnosti, a vyvolal obavy ze závislosti na hazardu. V Jižní Koreji se denně uskuteční až pětina všech transakcí s bitcoiny.

Podle Bloombergu není jasné, zda bude návrh ministra spravedlnosti schválen vládou a parlamentem. Už nyní vyvolal velkou protireakci na sociálních sítích. Petice proti tomuto návrhu pak obsahuje více než 54 tisíc jmen. 

Jihokorejské ministerstvo financí se nyní snaží najít způsoby, jak zdanit trh, který se stal podle denního objemu obchodů tak velký, jako index malých společností Kosdaq. Rozhodnutí přichází v době, kdy se politici po celém světě snaží regulovat tento majetek, jehož hodnota za poslední rok prudce vzrostla.

K zákazu obchodování přistoupila i Čína nebo Vietnam

Obchodování s kryptoměnami zakázala už před pár měsíci Čína, která tak chtěla omezit rizika vznikající hromaděním kapitálu na vysoce rizikovém a spekulativním trhu. Následoval Vietnam, jenž zakázal kupovat i prodávat jakékoli kybernetické měny pod pokutou 9000 dolarů (200 tisíc korun). Zákaz platí rovněž pro turisty.

Zakázat stránky k obchodování s kybernetickými měnami se v roce 2015 snažilo také Rusko, nakonec k tomu ale nepřistoupilo. Na rizika a kriminalitu spojenou s bitcoinem upozorňoval loni i šéf Kremlu Vladimir Putin. Od té doby v zemi opět sílí hlasy volající po příslušných opatřeních. Rambler News Service citoval podle Bloombergu ruského ministra financí, že jeho resort plánuje umožnit obchodování s kryptoměnami pouze na „oficiálních“ burzách. 

Transakce v bitcoinu zakázala loni rovněž Nigérie či Kolumbie. Na Tchaj-wanu a v Ekvádoru byl označen za nelegální v roce 2015, ještě dříve v Bangladéši, Kyrgyzstánu či Bolívii.

Naopak v USA se poměry začaly loni uvolňovat. Odstartovaly obchody s bitcoinem na velkých termínových trzích CBOE a CME. Agentura Bloomberg zároveň koncem roku napsala, že přední americká investiční banka Goldman Sachs zřídí oddělení pro přímé obchodování s kryptoměnami. Pracovat by mělo začít do konce června.

Do obchodování s digitálními měnami, jako je například bitcoin, by se tak přímo a oficiálně pustila první velká firma na Wall-Street. V prosinci pak německý burzovní operátor Deutsche Börse oznámil, že rovněž uvažuje o spuštění obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin.  

  • Bitcoin je nejznámější z asi dvou stovek kybernetických měn. V současnosti má na trhu s těmito měnami téměř poloviční podíl, ještě nedávno měl ale kolem 90 procent. Téměř 20 procent trhu má ethereum, šest procent ripple, následují litecoin, dash a další. Vloni v srpnu rozdělením softwarového kódu bitcoinu vznikla nová podobná měna nazvaná bitcoin cash. Podle výzkumné zprávy Cambridgeské univerzity nyní kryptoměny používá 2,9 až 5,8 milionu lidí po celém světě.