Lidí bez práce na Jesenicku přibývá. Nejnověji zavře brány závod v Supíkovicích

Události: Propouštění na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Druhé hromadné propouštění zasáhlo v posledních dnech Jesenicko. V Supíkovicích bude uzavřen závod na výrobu obytných a sanitárních modulů Touax. Všech 287 zaměstnanců přijde o práce. Nedávno navíc zanikla továrna na ocelové konstrukce Hard Jeseník, většina jejích 130 zaměstnanců skončila na úřadu práce. Nezaměstnanost v regionu přitom patří k největším v rámci republiky.

Uzavřít závod Touax v Supíkovicíchse rozhodl jeho nový majitel, společnost Algeco. Vysvětluje to svými nadbytečnými výrobními kapacitami.

„Vzhledem k tomu, že už vlastníme jeden výrobní závod na Moravě (se stejným výrobním programem ve Starém Městě u Uherského Hradiště, pozn. redakce) bude kvůli nadbytečným výrobním kapacitám tento závod v Supíkovicích uzavřen,“ řekl generální ředitel Algeco Róbert Bordás.

Například Petr Vysloužil pracoval v Touaxu 14 let jako lakýrník. Místo toho, aby s rodinou prožíval klidné vánoční svátky, teď přemýšlí, co bude dál. Sehnat novou práci blízko bydliště je podle něj nereálné.

„Já mám vážně nemocnou dceru, která jezdi co chvíli do Olomouce na elektroléčbu. Ještě jezdit pryč někam, to ne,“ říká.

Spor o peníze Hardu Jeseník

Nepříjemnou situaci zažívají také pracovníci Hardu Jeseník. V listopadu dostalo 130 lidí výpověď. Nyní žádají o výplatu, nebo alespoň odstupné. 

Společnost Moravia Industry, která počátkem listopadu od insolvenčního správce závod Hard Jeseník koupila, uložila peníze na listopadové výplaty bývalých zaměstnanců závodu do soudní úschovy, uvedla agentura ČTK.

Od úřadu práce v Jeseníku Moravia Industry žádá stanovisko, zda na ni přešly zaměstnanecké poměry bývalých pracovníků závodu. 

Hard Jeseník byl dříve součástí firmy Vítkovice Power Engineering (VPE). Ostravský podnik VPE, který dříve patřil k nejdůležitějším firmám strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka, je od loňska v úpadku a od srpna v konkurzu.