„Hladové doliny“ chce Slovensko podpořit eurofondy. Bez práce je tam i pětina lidí

Události ČT: Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností v nejchudších částech země (zdroj: ČT24)

Přestože celostátní průměr nezaměstnanosti na Slovensku je nejnižší v historii, dosahuje 6,5 procenta, nejméně rozvinuté okresy hlavně na středním a východním Slovensku se stále potýkají s vysokým počtem lidí bez práce. Těmto regionů se říká hladové doliny. Vláda je teď chce podpořit evropskými penězi.

Na úřadě práce v Rimavské Sobotě bývá rušno. Jako jediný okres na Slovensku hlásí přes 20 procent nezaměstnaných. Polovina zdejších nezaměstnaných má jen základní vzdělání. Práci ale nemůžou najít hlavně proto, že není kde.

„Jsou to i chybějící investoři, takových větších investorů tu máme jen dva, a potom jsou to zaměstnavatelé menší nebo mikropodniky a živnostníci,“ přiblížila ředitelka místního úřadu práce Lívia Koóšová.

Nová pracovní místa mají vytvořit evropské peníze pro menší podniky

Vláda chce v nejzaostalejších regionech vsadit na menší a střední podniky a poslat jim evropské peníze, díky kterým se mají rozšířit a dát práci víc lidem. „Budou muset přinést nějaké inovativní prvky v rámci své výroby, nakoupit si novou technologii, kde budou konkurenceschopnější,“ prohlásil ministr hospodářství Peter Žiga (Smer-SD).

Vhodným kandidátem na takovou dotaci je třeba rodinná firma RISO - R sídlící na okraji Rimavské Soboty a vyrábějící džemy a marmelády. V současnosti tu pracuje 30 lidí, v sezoně i o dvacet víc. Přes prvotní pochybnosti se zdejší vedení rozhodlo, že se do soutěže o eurofondy přihlásí.

„Hladký průběh to většinou nemá. Administrativní zátěž pro každou firmu a hlavně pro tak malou, jako jsme my, je dost značná, takže musíme využívat i služby různých agentur,“ uvedl obchodní ředitel Michal Demeter.

Firma by ráda získala v přepočtu přes pět milionů korun. Žádat přitom může až o pětinásobek. Kolik pracovních míst dotace přinese, zatím nedokáže odhadnout. Nové posily ale bude hledat s pomocí nejvytíženějšího úřadu práce na Slovensku.