Zájem Slováků o práci v Česku opadá, platy tam rostou rychleji

Na Slovensku rostou platy rychleji než v Česku, takže zájem Slováků o práci v České republice klesá. Naopak Češi pracovat u východních sousedů zatím stále příliš nechtějí. Mzdy se už pohybují na podobné úrovni a nejsou dostatečnou motivací k přesunu, shodly se personální agentury.

„Slováci již většinou nemají zájem pracovat v Česku. Pokud se chtějí uplatnit v zahraničí, směřují více na západ, kde je to pro ně ekonomicky zajímavé,“ uvedla ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Podobný názor zastává i ředitel personální agentury Hays CR Ladislav Kučera. „Skutečně jsme zaznamenali zpomalení přílivu potenciálních uchazečů ze Slovenska na český pracovní trh,“ uvedl. Dodal, že pokud se Slováci k přemístění rozhodnou, je pro ně obvykle lákavější například Německo. 

  • Průměrná mzda v ČR loni ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27 220 korun, na Slovensku byla ve stejném období podle Statistického úřadu Slovenské republiky průměrná mzda 889 eur (24 020 korun).

Také ředitel společnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát potvrdil rostoucí zájem Slováků, kteří dlouhodobě pracovali v Česku, vrátit se zpět na Slovensko, kde je stále více dobře placených příležitostí. Mzdy dělníků v okolí Bratislavy jsou podle něj často vyšší, než jsou mzdy na obdobných pozicích v Brně.

Vývoj nebyl ale stejný u všech profesí. Zatímco kvalifikovaní dělníci a pracovníci ve službách měli na Slovensku v roce 2008 mzdu o 19 procent nižší, nyní je na srovnatelné úrovni. Kvalifikovaní technici vydělávali v Česku o 12 procent více, teď jsou na tom o tři procenta hůře.

Na Slovensku byl přitom loni v některých oborech výrazný meziroční růst mezd. Nejvíce si v porovnání let 2015 a 2016 polepšili servisní inženýři (o 61 procent), finanční agenti (o 42 procent) či ředitelé škol (o 29 procent).

Zájem o studium v Česku trvá

„Stále ale přetrvává zájem Slováků v ČR studovat,“ upozornila Lincová. Nejvíce Slováků žije na východě republiky, v krajích, které sousedí s jejich rodnou zemí. Do Česka směřují nyní převážně dva rozdílné typy zaměstnanců, a to vysoce kvalifikovaní experti, kteří jsou přetaženi na lépe placená místa, a dále nekvalifikované osoby z oblastí s vysokou nezaměstnaností.

Z oborů jsou nejoblíbenější medicína, stavebnictví, pohostinství nebo informatika, uplatnění najdou také řemeslníci, kvalifikovaní výrobci a opraváři.