Vejce z Nizozemska a Belgie musí před prodejem v Česku na testy

Čeští dovozci vajíček a produktů z nich z Nizozemska a Belgie budou muset laboratorně zjistit, zda potraviny neobsahují prostředek na hubení hmyzu fipronil. Nařídila to Státní veterinární správa. Bez negativních výsledků testů nesmí obchodníci pustit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta. Výskyt kontaminovaných vajec nově oznámila Velká Británie, Rumunsko a Dánsko.

Kontaminovaná vejce z Nizozemska se objevila i na Slovensku, v Česku zatím ne. „Přestože se žádná vajíčka z Belgie a Nizozemí na našem území až doposud nevyskytují, rozhodli jsme se pro zvýšení potravinové bezpečnosti přijmout mimořádná veterinární opatření, která bez vyšetření na fipronil nepustí belgická a nizozemská vajíčka na náš trh,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Laboratorní protokol si budou muset firmy uchovávat minimálně půl roku nebo po dobu minimální trvanlivosti výrobku, pokud by byla delší než šest měsíců. V Česku byla podle veterinářů vejce z Belgie naposledy v dubnu, z Nizozemska v květnu.

Německo, Belgie a Nizozemsko začaly stahovat z trhu miliony vajec kvůli možné přítomnosti fipronilu minulý týden. V Belgii a Nizozemsku úřady kvůli stopám insekticidu ve vejcích a kuřecím mase přistoupily také k zavírání chovů. I britské úřady ve čtvrtek informovaly, že se na 700 tisíc infikovaných vajec dostalo i do britských obchodů. Tunu insekticidem fipronilem kontaminovaných vajec z Německa našli také v rumunském skladu na západě země. Dánské úřady pak uvedly, že se dvacet tun insekticidem fipronilem kontaminovaných vajec z Belgie prodalo v Dánsku. Prodaly se především do kaváren a cateringovým firmám, k maloobchodníkům se pravděpodobně nedostaly.

V Nizozemsku zadrželi dvě osoby kvůli aféře

Skandál kolem insekticidu je již předmětem trestního řízení jak v Belgii, tak i v Nizozemsku. Úřady těchto zemí se v posledních dnech vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin. Nizozemská policie nyní kvůli aféře zadržela dva lidi.

Německý výrobce fipronilu BASF zároveň oznámil, že z „ekonomických důvodů“ produkt již nebude prodávat v Evropské unii.

  • Používá se především v boji proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) ho považuje za mírně toxický, vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Velké množství může poškodit ledviny, játra a lymfatické uzliny.