Euforie mezi německými podnikateli. Jejich nálada v červenci poskočila na nový rekord

Podnikatelská nálada v Německu v červenci pokračovala v růstu, takže nečekaně vystoupila na nový rekord. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil mnichovský institut Ifo. Jeho souhrnný index vystoupil na 116 bodů z červnových 115,2 bodu. Manažeři firem hodnotí lépe současnou i budoucí situaci.

Německý index se nachází na rekordní úrovni už třetí měsíc za sebou. Analytici v anketě agentury Reuters přitom v průměru očekávali, že index za červenec klesne, a to na 114,9 bodu. Nejlepší odhad počítal s růstem na 115,5 bodu. Průzkum je založen na dotazech u zhruba 7000 německých firem.

„Mezi německými podniky teď panuje euforie,“ komentoval údaje šéf Ifo Clemens Fuest. „Spokojenost firem s jejich současnou podnikatelskou situací dosáhla nejvyšší úrovně od znovusjednocení Německa. Jejich krátkodobý podnikatelský výhled se také zlepšil. Německá ekonomika jede plnou parou vpřed,“ dodal.

Firmy hodnotí lépe svou současnou situaci i výhled na nejbližších šest měsíců. Ukazatel současné situace se zvýšil o 1,2 bodu 125,4 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání vzrostl o půl bodu na 107,3 bodu. Nálada se zlepšila ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví i velkoobchodě, naopak pro maloobchod se snížila.

Optimismus je častější i u českých podnikatelů

Důvěra v ekonomiku roste i v Česku. Pondělní data Českého statistického úřadu ukázala mezi podnikateli růst o 0,9 bodu na 96,1 bodu, i když u spotřebitelů očekávání poklesla. Souhrnný index však zaznamenal nárůst. Hlavní bariérou růstu produkce je pro české firmy stále nedostatečná poptávka, čím dál víc ale dělá starosti pracovní trh kvůli velmi nízké nezaměstnanosti.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Ke stabilnímu růstu jí pomáhá vývoz a posílení domácí poptávky, protože i tady mají nízkou nezaměstnanost (hned po Česku druhá nejnižší v EU). V prvním čtvrtletí tempo růstu zrychlilo na 0,6 procenta z 0,4 procenta v předchozím čtvrtletí.