Silná koruna tlačí dolů ceny pohonných hmot. Zlevňují i zájezdy a zboží z dovozu

Události: Posiluje koruna, zlevňuje benzin a nafta (zdroj: ČT24)

Změny kurzu už dopadají i na některá odvětví a část prodejců tak přepisuje ceny. Silnější koruna znamená taky levnější pohonné hmoty.

Koruna posiluje plynule od konce intervencí. Po dvou měsících euro zlevnilo téměř o korunu. V pondělí se česká měna pohybovala na finančníh trzích na úrovni 26 korun a 21 haléřů za euro. 

Klesá také cena pohonných hmot, a to už šest týdnů v řadě. Za tu dobu zlevnil natural o 74 haléřů a nafta o 89 haléřů za litr.

Nejdražší jsou pohonné hmoty stále v Praze, kde natural stojí v průměru asi 31,50 korun. Naopak nejlevnější je v Pardubickém kraji, kde motoristé zaplatí 29,50 koruny.

Vývoj ceny benzinu a nafty (v CZK) a ropy (v USD)
Zdroj: Investing.com/Kurzy.cz

Zlevňování by podle analytiků mělo pokračovat ještě několik týdnů. „Pohonné hmoty mohou zlevnit jedině díky posilující koruně,“ tvrdí hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

V pondělí česká měna sice stagnovala k euru, mírně ale zpevnila vůči dolaru. K euru zůstala koruna na 26,21 Kč/EUR a k dolaru posílila o čtyři haléře na 23,39 Kč/USD, vyplývá z údajů na serveru Patria Online.

„Ze střednědobého a krátkodobého hlediska bude koruna posilovat, není vyloučené ani pásmo 20 až 23 korun za euro. Do tří let se do tohoto pásma můžeme dostat. A pokud to okolnosti dovolí, mohli bychom uvažovat o euru, protože to už bude česká koruna v pozici, kdy nebude mít další prostor pro posilování. Euro bude dávat logiku,“ myslí si Bostl.

Srovnání cen benzinu ve vybraných zemích Evropy
Zdroj: globalpetrolprices.com
Srovnání cen benzinu ve světě
Zdroj: globalpetrolprices.com

Koruna se v pondělí dál držela na nejsilnější úrovni od začátku měnových intervencí – a to zlevnilo i pohonné hmoty. Do zahraničí se aktuálně pro pohonné hmoty vyjet nevyplatí, ve většině okolních zemí jsou dražší než v tuzemsku.

Klimatizace se díky levným pohonným hmotám tolik neprodraží

Klesající ceny pohonných hmot jsou důležité nejen pro motoristy, kteří chtějí zamířit na zahraniční dovolenou. Nahrávají také provozovatelům dopravních společností.

Firma Martina Uhera posílá pravidelně na středočeské silnice třicet autobusů, které dohromady každý den najedou sedm tisíc kilometrů. Nově zakoupené vozy už musí být plně klimatizované. Jenže to znamená zároveň větší spotřebu nafty.

Průměrná cena nafty ve vybraných zemích (Kč/l)
Zdroj: ČT24/globalpetrolprices.com

„Když mám puštěnou klimatizaci, tak se mi zvýší spotřeba o šest litrů na sto kilometrů,“ tvrdí řidič jednoho z vozů Petr Smetana.

Firma má sice vlastní čerpací stanici, takže si dodavatele může vybírat. Jejich nabídky ale závisejí stejně na situaci na trhu. Při denní spotřebě 3000 litrů nafty pro všechny autobusy je tak každé snížení cen znát.

Díky silné koruně nebude ve výsledku provoz klimatizace letos tak drahý, zejména když se očekává další zlevňování. „Mohlo by být v rozsahu 40 až 50 halířů na litr,“ odhaduje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Na lepší kurz pro směnu peněz na dovolenou nečekejte, radí analytik

Podle analytiků se kurz koruny v nejbližších týdnech příliš měnit nebude. A tak je vhodný čas vyměnit si peníze na dovolenou.

„Směnu korun za zahraniční měnu bych asi neodkládal, jelikož to posilování bude spíš v horizontu střednědobém až dlouhodobém a v tom kratším asi nemá cenu spekulovat na pár jednotek haléřů,“ radí hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza Bostl.

Silná koruna zlevňuje benzin
Zdroj: ČT24/CCS

Některé zboží zlevňuje, naopak na dotacích dostanou Češi méně

Díky silnější koruně budou někteří obchodníci své zboží přeceňovat. Nákup nových zásob je vyjde levněji. Platí to pro obchody s dovozovým zbožím nebo prodejce letenek, levnější jsou i zájezdy placené v eurech.

„I když zlevníme položku za pět tisíc o stokorunu nebo o dvě, tak už je to vidět,“ slibuje majitel obchodu Pod 7 kilo Štěpán Trojánek. Kvůli intervencím musel jeho obchod před třemi lety zboží ze zahraničí zdražovat.

Cena zájezdu
Zdroj: ČT24/dovolená/zájezd/koruna

Levnější jsou i letenky. Jen za květen stouply prodeje letenek na webu Letuška.cz o čtyřicet procent. Obchodní ředitel Josef Trejbal to připisuje i silnější koruně. „Lepší kurz koruny se do ceny letenek promítl okamžitě,“ říká Trejbal. 

Naopak méně radostně sleduje posilování koruny vedoucí seminářů pro žáky z Česka a Německa Dobrovolného spolku mládeže Knoflík Magdalena Hrubá. Nezisková organizace, která semináře pořádá, čerpá na projekt dotace z evropských fondů. Silnější koruna pro ně znamená méně eur.

„Každá ztráta se musí dorovnávat členskými příspěvky nebo soukromými dary,“ říká vedoucí projektu Hrubá.

Silnější koruna je problém i pro exportéry. Na letošek jsou sice zajištění proti kurzovým rizikům, ale příští rok už by za své zboží mohli dostat méně. Koruna by přitom mohla ještě posilovat.