Koruna po britských volbách zpevnila k libře na půlroční maximum

Koruna ráno po předčasných parlamentních volbách v Británii posílila vůči britské libře na půlroční maximum. Obchodovalo se za 29,71 Kč/GBP, silnější byla naposledy loni v říjnu. Kolem 17:00 byl pak kurz 29,85. Česká měna zpevňovala také k euru. Po datech o květnové inflaci posílila na 26,18 Kč/EUR, což je další nejsilnější hodnota od dubnového ukončení intervencí České národní banky. Odpoledne mírně oslabila a zavírala na 26,21. Vyplývá to z údajů na webu společnosti Patria Online.

Britské volby, od nichž konzervativci očekávali posílení své parlamentní pozice, skončily ztrátou parlamentní většiny vládní strany a nejistotou ohledně sestavení budoucí vlády. Agentura Reuters uvedla, že výsledek znamená možný odklad začátku vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie a zvýšené riziko, že jednání nakonec ztroskotá. Evropští politici ale v prvních reakcích spekulace o odkladu odmítají.

Vývoj kurzu libry vůči koruně
Zdroj: Kurzy.cz

Za nepřesvědčivé vítězství vůdkyně konzervativců platí Britové snížením kupní síly svých peněz, řekl ČTK investiční bankéř Rostislav Plíva. Libra v prvních reakcích ztrácí téměř dvě procenta, což je nejhorší propad tohoto roku. S tímto slabším mandátem je totiž podle něj i méně pravděpodobné, že bude vyjednán slušný výsledek v otázce brexitu.

Ředitel finančních trhů banky Creditas Roman Koděra o poklesu libry (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová se bude muset k prosazení svých představ spojit s jinou stranou. „Bude muset vyjednávat jak s Bruselem, tak s někým ze stávající opozice. Pokud vůbec bude premiérkou,“ upozornil Plíva. Dalším důvodem poklesu libry jsou podle něj až radikálně socialistické plány labouristů na znárodnění pošt, železniční dopravy, energetiky či změny ve školství a očekávaný horší stav veřejných rozpočtů. Se silným mandátem pro Jeremyho Corbyna jsou tyto plány blíže realitě, podotkl.

Vývoj kurzu eura vůči koruně
Zdroj: Kurzy.cz

Loni v červnu po vyslovení Britů pro odchod z EU koruna naopak k libře výrazně oslabila. Obchodovala se za 35,57 Kč/GBP, libra tedy byla pro Čechy zhruba o šest korun dražší než v pátek.

Kurz koruny vůči euru v pátek pomohl k posílení dat o inflaci. Podle Českého statistického úřadu meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,4 procenta z dubnových dvou procent. Inflace se tak nadále držela nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Čtvrteční závěr korunu zastihl na 26,29 Kč/EUR, během dne ale posílila až na 26,25 Kč/EUR. V pátek pak zavírala na 26,21 Kč/EUR. 

„Právě na této úrovni začala velká část investorů vybírat svoje zisky. To je také jeden z důvodů, proč si koruna na pár dní odpočine od posilování. Už v průběhu příštího týdne by však opět měla začít sílit,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní bude kurz koruny dlouhodobě pomalu směřovat až k hranici 23 Kč/EUR.