Guvernérka ukrajinské centrální banky odchází. Špatná zpráva, míní analytici

Guvernérka ukrajinské centrální banky Valerija Hontarevová podala rezignaci, funkci opustí k 10. květnu letošního roku. Oznámila to na tiskové konferenci v Kyjevě. Po svém odchodu nepředpokládá žádné změny v politice centrální banky. Prezidentovi Petru Porošenkovi předložila i několik jmen svých možných nástupců.

Valerija Hontarevová byla ve funkci od roku 2014 a zavedla rozsáhlá protikrizová opatření. Za její úsilí ji ocenil Mezinárodní měnový fond. Pod jejím vedením byla například zavřena asi polovina ukrajinských bank a země přešla na pohyblivý směnný kurz. Největší ukrajinskou banku Privat Bank zestátnila.

V čele centrální banky ale čelila i protestní kampani a výhrůžkám, před svou kanceláří dokonce našla položenou rakev. Její odchod je podle komentátorů špatnou zprávou pro Porošenka, který přichází o důležitého spojence. Fakt, že svou bývalou obchodní partnerku nedokázal ve funkci udržet, může ztížit hledání nástupce Hontarevové, domnívá se agentura Reuters.

„Hontarevovou hodně kritizovali, ale já ji soudím podle toho, co dokázala za cenu velkého osobního rizika. A to stojí za povšimnutí,“ uvedl analytik Tim Ash ze společnosti Bluebay Asset Management.

Mezinárodní měnový fond před dvěma lety slíbil Ukrajině půjčku v celkovém objemu 17,5 miliardy dolarů (438,3 miliardy korun). Prozatím vyplatil zhruba polovinu.