V kauze solární elektrárny VT-sun byli obžalováni čtyři lidé, včetně miliardáře Zemka

Další část solárního podvodu kolem chomutovských fotovoltaických elektráren míří k soudu – státní zástupce podal obžalobu na šéfa podnikatelské skupiny Z-Group Zdeňka Zemka a další tři lidi. V prosinci 2010 údajně předkládali falešné doklady, podle kterých měla být solární elektrárna kompletně hotová, aby tak získali státní licenci. Na případ v roce 2011 upozornili Reportéři ČT.

Podle státního zástupce Radka Mezlíka se jednalo se o předávací protokol a notářský zápis, které deklarovaly dokončení výstavby v roce 2010, k té ale podle zajištěných důkazů došlo až v průběhu roku 2011. „Obvinění dosud způsobili škodu dosahující 90 milionů korun, celková škoda za 20 let provozu elektrárny by měla vystoupat na 360 milionů korun,“ řekl Mezlík ČT.

Obžaloba byla podána na čtyři lidi kvůli podezření z podvodu v souvislosti se solární elektrárnou VT-sun na Chomutovsku. V podvodu s neoprávněným získáním licence podle obžaloby figurují miliardář a majitel ocelářského holdingu Z-Group Zdeněk Zemek a tři manažeři ze zhotovitelských firem. Podle Mezlíka se obžaloba netýká synů Zemka Alexandra a Zdeňka mladšího, kteří jsou spojeni s elektrárnami Saša-sun a Zdeněk-sun. V této kauze Krajský soud v Brně rozdal loni v únoru dosud nepravomocné tresty.

Hra o licence koncem roku 2010

Na novou obžalobu upozornila Česká televize. Elektrárny dostaly licenci na konci roku 2010, těsně před prudkým poklesem výkupní ceny energie.

„VT-sun je ve stejném areálu jako ty dvě ostatní, ale umístěna je na střeše. A kvůli tomu se tam v roce 2010 nedostali kontrolní pracovníci Energetického regulačního úřadu,“ řekl žalobce z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Mezlík. Případ je specifický i v tom, že v roce 2011 zemřel revizní technik, který zhotovoval podklady pro získání licence. „Tato kauza byla proto od těch dalších dvou elektráren oddělena,“ uvedl státní zástupce.

Vysoké tresty a vysoké pokuty

V kauze elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun soud loni v únoru osmi obžalovaným uložil dosud nepravomocné tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku vězení a také vysoké pokuty. Nejvyšší trest dostaly předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková a tehdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaela Schneidrová. Každý z bratrů Zemků dostal 7,5 roku vězení a pokutu sedm milionů korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle obžaloby elektrárny obdržely licence neoprávněně na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licencí, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle policie vznikla státu škoda 300 milionů Kč. Za 20 let provozu obou elektráren by mohla podle spisu dosáhnout dvou miliard korun. Proti rozsudku se odvolalo všech osm obžalovaných, v neprospěch šesti z nich se odvolal i státní zástupce. 

  • V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu, a stovky lidí se proto snažily stihnout prosincový termín. Úřad tak na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. A jak se později ukázalo, řada z nich byla vydána i na elektrárny, které v té době nebyly vůbec dostavěné.