Globální ekonomiku oživí silnější růst v USA, předpovídá OECD

Janíčko: Ekonomika USA poroste rychleji. V pozdějších letech se ale mírně zadrhne (zdroj: ČT24)

Snížení daní a zvýšení veřejných výdajů, které plánuje nově zvolený americký prezident Donald Trump, posílí americkou ekonomiku. Zároveň s tím v příštích měsících oživí globální ekonomický růst, a to rychleji, než se doposud čekalo. Uvedla to ve své nejnovější prognóze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Letošní odhad světového růstu ponechala OECD beze změny na 2,9 procenta. Tempo je podle této prognózy nejslabší od globální finanční krize z let 2008 až 2009. Odhad na příští rok však OECD zlepšila o 0,1 procentního bodu. V příštím roce tak má růst zrychlit na 3,3 procenta. V roce 2018 se má globální hrubý domácí produkt zvýšit o 3,6 procenta.

Organizace nyní očekává, že hrubý domácí produkt Spojených států příští rok stoupne o 2,3 procenta místo 2,1 procenta, což se očekávalo v září. V příštím roce pak má ekonomika USA vzrůst o tři procenta, což bude nejvyšší tempo růstu od roku 2005. Mají k tomu přispět snížení daní podnikatelům a domácnostem a investice do infrastruktury plánované Donaldem Trumpem, který v listopadu zvítězil v prezidentských volbách.

„Donald Trump své plány avizoval dlouho dopředu. Je patrné, že je bude realizovat v prvních dvou letech a očekává se, že americká ekonomika poroste rychleji, než by bývala rostla za vlády Hillary Clintonové. Bude se to ale kompenzovat v pozdějších letech, kdy se růst mírně zadrhne, protože to pravděpodobně povede k výraznějším schodkům jak vládní bilance, tak i například obchodní,“ uvedl ekonom Moody's Analytics Martin Janíčko.

Nezaměstnanost v zemi se má podle OECD dále snížit z 4,9 procenta v letošním roce na 4,5 procenta v roce 2018. Protože pracovní trh v USA je stále více napjatý a mzdy rostou, OECD očekává, že inflace do roku 2018 stoupne na 2,2 procenta. To přiměje centrální banku USA (Fed) zvýšit postupně do konce roku 2018 hlavní úrok na dvě procenta. 

Pro letošní rok zlepšuje organizace odhad pro Británii i Japonsko

Posílení americké ekonomiky pomůže také vyrovnat oslabení v dalších částech světa.

Méně pesimistická je nyní OECD v případě Británie díky krokům britské centrální banky. Letos tak má britská ekonomika stoupnout o dvě procenta místo předchozích uváděných 1,8 procenta. Do roku 2018 však tempo růstu zpomalí na polovinu.

Tempo růstu v Číně má zpomalit příští rok na 6,4 procenta z letošních 6,7 procenta. Oba údaje jsou však o něco lepší než v předchozí prognóze. Čína není členem OECD.

OECD vidí lépe i vývoj v Japonsku, kde má vyšší poptávka z USA vykompenzovat slabší obchod s Asií. Letošní růst tak byl revidován na 0,8 procenta z dřívějších 0,6 procenta a na příští rok na jedno procento z 0,7 procenta.

O něco lepší je i výhled pro eurozónu, navzdory nejistotě kolem budoucích vztahů s Británií. V letošním roce se má HDP zemí platících eurem zvýšit o 1,7 procenta a příští rok o 1,6 procenta. Oba údaje jsou o něco lepší, než OECD čekala v září, napsala agentura Reuters.