Intervence v září třetí nejvyšší: ČNB koupila eura za 100 miliard korun

Česká národní banka v září pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila 99,5 miliardy korun za nákup eur. Jde o třetí nejvyšší objem za jeden měsíc od spuštění intervencí v listopadu 2013. Více za ně ČNB utratila jen při zahájení intervencí v listopadu 2013, a to přes 200 miliard Kč, a pak loni v srpnu, kdy nakoupila eura za 101 miliard korun.

Zájem spekulantů o nákup korun v září výrazně vzrostl, protože se přiblížil konec kurzového závazku ČNB, informoval ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Podle bankovní rady by invervence měla skončil v půlce roku 2017. Zvýšily se tak sázky na posílení koruny například v ročním horizontu, což se promítlo ve zdražení koruny vůči euru na forwardovém trhu.  

„V důsledku toho ale musela centrální banka více intervenovat, protože spekulace se často promítají i na tzv. spotovém trhu, kde právě ČNB brání posílení koruny pod úroveň 27 CZK/EUR,“ uvedl Dřímal. Dodal, že ještě v první polovině října byla spekulativní aktivita vysoká, pak se situace zklidnila.

Hlavní ekonom Generali Investmenst CEE Radomír Jáč odhadl, že za říjen mohl objem devizových intervencí dosáhnout až 135 miliard korun, což by bylo „druhé místo“ v historii.   

Zářijový vzestup spekulací a intervence ČNB se promítly i do výnosů českých dluhopisů s krátkými splatnostmi. České výnosy se tak v říjnu dostaly dokonce pod úroveň těch švýcarských a staly se nejnižšími na světě.  

Devizové intervence ČNB
Zdroj: ČTK/ČNB

Kdy intervence skončí?

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního září intervenovala v objemu zhruba 691 miliard korun.

Bankovní rada ČNB minulý týden zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Jáč se domnívá, že k poptávce po koruně vede kromě spekulací a vývoje salda zahraničního obchodu se zbožím a službami také uvolněná měnová politika v eurozóně. Pokud tedy Evropská centrální banka v prosinci oznámí prodloužení programu nákupu dluhopisů za horizont března 2017, bude pro ČNB obtížné ukončit kurzový závazek v momentálně předpokládaném termínu okolo poloviny příštího roku. Jáč si proto myslí, že příhodnější pro vystoupení z tohoto závazku budou závěrečné měsíce roku 2017.