OKD chce koupit miliardář Krúpa. Podle prezidenta Zemana by ale bylo nejlepší znárodnění

Po obchodníkovi s uhlím a elektřinou Petru Pauknerovi projevil o koupi černouhelné OKD zájem také slovenský miliardář Pavol Krúpa, a to prostřednictvím své skupiny Arca Capital. Nabídl společnosti Ad Hoc Group (AHG), že od ní ztrátovou OKD odkoupí a na rozdíl od Pauknera a dalších podnikatelů nepodmiňuje tuto svou nabídku insolvencí. Podle prezidenta Miloše Zemana by ale bylo vůbec nejlepším řešením situace kolem OKD přijetí zákona o znárodnění této firmy.

Už nyní je Arca Capital minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní. Podle vlastních slov drží podíl 3,44 procenta a dalším objemem akcií pak disponuje v rámci spřízněných firem. Podrobnosti ale ze strategických důvodů prozradit nechce. AHG zatím nechce Krúpovu nabídku komentovat.

Návrh na jednání k odkupu společnosti OKD jsme měli v úmyslu předložit již na valné hromadě NWR, která se konala minulý pátek. Z důvodu neúčasti zástupců skupiny AHG ale nebyl prostor. Jelikož nemáme k dispozici kontakt na kompetentní osobu, návrh byl adresován až dnes (ve středu) prostřednictvím pana Romana Paříka, tiskového mluvčího skupiny AHG.
Arca Capital

Vedle toho se ale ve středu sešel prezident Zeman jak s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, tak s vládním zmocněncem pro Moravskoslezský kraj Jiřím Ciencialou a viceprezidentem Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Václavem Daňkem. 

Předmětem setkání byla podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka právě situace OKD. „Prezident republiky vyjádřil názor, že v první řadě je zapotřebí pomoci horníkům této společnosti a ve druhé řadě uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. Odmítl naproti tomu jakékoli výpalné těm, kdo OKD vytunelovali,“ uvedl mluvčí. „Proto zastává názor, že nejvhodnějším řešením by bylo přijetí zákona o znárodnění OKD,“ dodal.

K zestátnění by se podle svých slov klonil i hejtman Novák. „Všechna řešení s sebou přinášejí rizika. Znárodnění je jedno z řešení a v tuto chvíli mi připadá jako nejlepší,“ řekl Novák. Bez pomoci státu se podle něj region v žádném případě neobejde.

Premiér Bohuslav Sobotka reagoval na prezidentova slova tím, že vláda má připraveno několik scénářů založených zejména na představě postupného útlumu těžby v OKD a nepřeje si okamžité uzavírání podniku.

„Já myslím, že jsme schopni se pohybovat v rámci stávajícího právního rámce, to znamená, můžeme vycházet ze zákonů, které v České republice platí,“ řekl premiér. Postupovat je podle něj třeba na základě reálné situace. „Myslím, že ten výrok (prezidenta Zemana) je samozřejmě výrok mediální,“ podotkl.

  • V Československu se znárodňovalo po druhé světové válce a podruhé po nástupu komunistické  diktatury v roce 1948. Současné zákony garantují ochranu vlastnického práva, v některých případech však umožňují i jeho omezení či zánik nezávisle na vůli vlastníka. Nejzávažnějším zásahem do vlastnického práva je vyvlastnění a může se k němu přistoupit pouze na základě přesně stanovených podmínek.
  • Skupinu, která v České republice působí pod souhrnným názvem AHG, tvoří tři nadnárodní investiční společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC.

Zástupci AHG minulý týden uvedli, že pokud se co nejrychleji nevyřeší situace kolem OKD, hrozí firmě neřízená insolvence. Zcela klíčové je tedy podle nich najít peníze na financování OKD do konce dubna. V současné době tedy vyjednávají se zástupci vlády o možném zapojení státu.

Ve hře jsou zatím všechny varianty

Po úterní schůzce uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), že dokud nedostane vláda od AHG více informací, jsou ve hře stále tři varianty. Jednak státní spoluúčast na záchraně OKD, převzetí firmy státem a insolvence podniku.

Nicméně podle slov jeho koaličního kolegy ministra financí Andreje Babiše (ANO) by bylo pro stát výhodnější nechat spadnout OKD do neřízené insolvence, než aby platil jejímu majiteli miliardy korun.

AHG si totiž nechala spočítat, že neřízená insolvence by přišla na 33 miliard. Pokud k ní ale nedojde, může se částka snížit až na polovinu. Podle Arca Capital lze ale i oněch 33 miliard výrazně snížit. 

„Jsme ochotni se zavázat, že lze zajistit fungování společnosti OKD a realizaci těžby v dolech společnosti po dobu minimálně dalších pěti let za účelem prodloužení životnosti společnosti a snížení negativního dopadu na region,“ uvedla Krúpova společnost. 

David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte, která pro AHG analýzu dopadů vývoje ve společnosti OKD zpracovávala, nicméně uvedl, že některé její závěry jsou interpretovány mylně.

„Okamžité ukončení činnosti (OKD) by při zohlednění přímých i nepřímých efektů vedlo ke kumulovanému negativnímu dopadu na saldo vládního sektoru ve výši 33 miliard korun, postupná restrukturalizace by pak generovala negativní kumulovaný fiskální dopad ve výši 17 miliard korun,“ uvedl Marek.

„Zadáním analýzy nebylo odhadovat výši potřebné státní pomoci. Často bývá mylně interpretováno, že by to mělo být zmíněných 17 miliard korun. Nikoli, tato částka pouze vyčísluje fiskální dopady v případě realizace postupné restrukturalizace,“ dodal.

Paukner má podmínku – insolvenci

Miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner v pondělí uvedl, že spolu s podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem nabízí státu, že budou OKD provozovat. Svou investici ale podmiňují tím, že firma projde insolvencí, a zbaví se tak nevýhodných závazků.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů Kč o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého dluhu firmy.