Pražskou burzu oživí nový hráč. Křetínský s Tkáčem nabídnou akcie EPIF

Energetický a průmyslový holding (EPH) finančníků Daniela Křetínského a Patrika Tkáče má v plánu nabídnout a zapsat kmenové akcie nově vytvářené společnosti EP Infrastructure (EPIF) na burze v Praze a Londýně. Stane se tak zřejmě ve druhém čtvrtletí letošního roku, vyplývá z oznámení. EPIF stoupl loni čistý zisk o 42 procent na 16,8 miliardy korun a tržby o 6,6 procenta na 88,3 miliardy.

Pražské burze by tak mohl do konce pololetí přibýt další významný hráč. V pondělí svůj záměr zveřejnila GE Money Bank.

„V EPIF jsme vytvořili lídra v oblasti energetické infrastruktury ve střední Evropě, který spojuje některé z nejsilnějších aktiv společnosti EPH v jedné integrované skupině,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva EPH a předseda dozorčí rady EPIF Daniel Křetínský.

Jako zakladatel EPIF si kladu za cíl zajistit atraktivní a udržitelné výplaty dividend pro všechny naše akcionáře na základě vysoce kvalitních aktiv a rostoucích ekonomik v regionu.
Daniel Křetínský
předseda dozorčí rady EPIF

Server Ihned.cz uvedl, že na burzu půjde zhruba 15 procent akcií EPIF. Zatímco v Praze se bude obchodovat s akciemi, investoři v Londýně budou moci koupit pouze certifikáty GDR, což jsou cenné papíry, s nimiž není spojeno hlasovací právo. První obchodní den má být 13. květen. Tomu bude předcházet série prezentací pro investory, uvedl web. Mluvčí EPH Daniel Častvaj však termín spuštění obchodování později nepotvrdil. „Datum prvního obchodního dne nebylo dosud stanoveno,“ řekl.

Společnost nedává záruku, že bude rozdělovat jakékoli dividendy. Podle pravidel, kterých se chce držet, má v úmyslu rozdělit letos na dividendách za loňský rok zhruba 365 milionů eur, v přepočtu téměř deset miliard korun. V následujících letech do roku 2020 plánuje tříprocentní růst dividend na akcii ročně. 

Newyorská burza
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

„Jde o další velkou, a pro investory i zajímavou emisi,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Energetický sektor je sice v poslední době pod značným tlakem nízkých cen energií, nicméně EPIF se pohybuje z velké části v regulovaných vodách energetiky, což je podle něj „jiný investiční příběh“. Firmy provozující energetickou infrastrukturu jsou investory vnímány pozitivněji především díky stabilnějšímu hospodaření a menšímu vlivu strukturálních změn v energetice, dodal.

Hatlapatka proto očekává solidní zájem především ze strany institucionálních investorů. Úpis akcií by se podle něj velikostí mohl zařadit na úroveň GE Money a z pohledu velikosti by mohlo jít o šestou až sedmou největší emisi na pražské burze.

EPH si to rozdělila

EPH rovněž oznámila, že dokončila reorganizaci. Nově ji budou tvořit dvě větve. Jedna z nich, právě EPIF, bude zahrnovat infrastrukturní aktiva. To znamená tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství.

Do EPIF bude nově patřit například EPH Gas Holding, která nepřímo drží 49procentní podíl a ovládá vedení ve společnosti SPP Infrastructure, která je mateřskou společností skupiny SPPI, působící hlavně na Slovensku. Tvoří ji mimo jiné společnost Eustream, kde jako manažer působí bývalý premiér Mirek Topolánek.

EPIF od EPH také nabyla 100 procent akcií ve společnosti Czech Gas Holding Investment B.V., který drží minoritní podíl ve společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu v objemu 2,74 miliardy metrů kubických. Podle odhadů je v infrastrukturních aktivech zhruba 70 až 80 procent výkonnosti EPH.

Druhou větev EPH pak bude tvořit konvenční výroba elektřiny a těžební aktivity. EPH mimo jiné vlastní šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu v Itálii nebo britskou černouhelnou elektrárnu Eggborough u Leedsu.

V Polsku EPH ovládá společnost PG SILESIA, provozující černouhelný důl. V Německu pak vlastní těžební firmu Mibrag a podnik HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. EPH také zřejmě získá ztrátové německé doly a elektrárny, které prodává švédský Vattenfall.