Klaus se opřel do vlády, Sobotka kontroval: Za vás se rozkradly stovky státních firem

Vládní angažmá Václava Klause sklidilo kritiku od současného premiéra Bohuslava Sobotky. Poté, co Klaus v polední Partii na televizi Prima kritizoval hospodářskou politiku kvůli přílišným regulacím, Sobotka ho vyzval k tomu, aby mlčel, protože se za jeho vlády v rámci privatizace „rozkradly stovky státních firem“.

Současný prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství Sobotkův kabinet za hospodářskou politiku pochválil. Uvedl mimo jiné, že vláda ekonomiku „vymanila ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových vlád“. Podle Klause je ale logické, že po šestileté stagnaci českého hospodářství muselo nastat určité oživení a „s touto vládou Sobotkovou to určitě v ničem bezprostředně nesouvisí“.

Exprezident naopak v aktuálním vystoupení  kabinet pokáral za pokračující regulace ze strany státu, které už prý nejsou příliš vzdáleny od plánování komunistické ekonomiky. „Jsme přeregulovaná ekonomika, to je smrt pro svobodné volné podnikání,“ prohlásil. 

Na rozdíl od svého nástupce odmítl také zákon o elektronické evidenci tržeb, který se snaží vláda prosadit, nebo snahy o absolutní zákaz kouření v restauracích. „Zakazovat, to je komunistické plánování v jiném hávu.“ Za rozumné Klaus naopak označil vládní záměry otevřít českou ekonomiku pro východní trhy nebo částečné prolomení limitů těžby uhlí.

Sobotka: Přemýšlím, proč raději nemlčí

Proti Klausovu hodnocení se na svém facebookovém profilu ohradil předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Přemýšlím, proč raději nemlčí. Není totiž tím, kdo by mohl dávat rady. Za jeho vlády se zhaslo a v divoké privatizaci se doslova rozkradly stovky státních firem,“ napsal.
Po Klausově vládnutí podle něj v Česku zbyla „vydrancované banky, které pak musela soc. dem. vláda sanovat desítkami miliard korun, aby lidi nepřišli o své peníze“.

Obdobně kritický byl vůči expremiérovi a exprezidentovi před nedávnem také ministr financí Andrej Babiš. Klaus zásahy do podnikání totiž kritizoval i v půli loňského prosince v souvislosti s debatou na téma Antiekonomická hospodářská politika dneška. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tehdy kritiku odmítl s tím, že jen napravuje škody, které Klaus napáchal v devadesátých letech jako ministr financí a premiér. Podle Babiše podporoval mafiánský kapitalismus.