Evropská komise: Tsipras má mandát k reformám, nelze ztrácet čas

Nová řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase bude mít silný mandát k reformám, ke kterým se Atény zavázaly v rámci třetího záchranného programu. V reakci na výsledky nedělních předčasných voleb to uvedl mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Manévrovací prostor budoucí řecké vlády bude podle analytiků velmi omezen implementací reforem.

„Zbývá mnoho práce a nelze ztrácet čas,“ vyzval mluvčí k akceschopnosti. Připomněl, že právě pod Tsiprasovým vedením se Řecko k „ambicióznímu programu reforem zavázalo“. Věřitelské instituce by podle Schinase měly už tento podzim poprvé formálně zkontrolovat, zda Řecko své závazky skutečně plní.

Mluvčí také uvedl, že unijní exekutiva i šéf komise Jean-Claude Juncker jsou připraveni s realizací kroků řecké straně pomoci. Juncker už Tsiprasovi k vítězství blahopřál dopisem. „Řecko nyní potřebuje širokou podporu všech stran, institucionální stabilitu a včasnou implementaci reforem, aby se vrátila důvěra,“ napsal Tsiprasovi. Komise se také nechala slyšet, že ji velmi těší silné zastoupení proevropských stran v novém složení řeckého parlamentu.

Tsipras nemá velký manévrovací prostor

„Politika na příští tři roky je nalinkovaná novým záchranným balíčkem. Bude se muset spustit proces privatizace, dotáhnout daňová reforma, dohlédnout na implementaci penzijní reformy, provést reforma veřejného sektoru. Myslím si, že prostor pro nějaké odchylky je velmi malý,“ avizoval již před volbami hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

I podle místopředsedy Česko-řecké obchodní komory Amoutzase Stathise je Tsipras ve vztahu k mezinárodním věřitelům značně svázán. „Ale ne všechny kapitoly jsou uzavřené, například v zemědělství nebo v důchodovém systému určitý manévrovací prostor má. Hlavní je, aby udržel přízeň voličů a zjednal pořádek ve vnitřní politické i veřejné sféře,“ soudí Stahis s tím, že reformy na řeckou ekonomiku nedopadnou bezprostředně, ale až v delším časovém horizontu.

V parlamentu podle něj nebude mít Tsiprasova budoucí vláda větších problémů, snad s výjimkou privatizace, s níž mnozí voliči, a tudíž ani politici, ne vždy souhlasí. „Osmdesát procent občanů volilo strany, které podporují reformy,“ připomíná analytik.

Přitom právě s privatizací by mohlo mít Řecko potíže. „Problém je trochu v tom, že Evropa je vždycky hodně optimistická ohledně toho, kolik peněz bude Řecko schopné z toho zprivatizovaného majetku dostat. Představa je taková, že by měli prodejem majetku získat nějakých 50 miliard eur… Problém by podle mě mohl nastat ve chvíli, kdy zprivatizují všechen majetek a nebudou dosahovat oněch 50 miliard,“ uvedl analytik společnosti X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. 

Kromě realizace dohodnutých reforem ale Tsiprase čekají i další úkoly. „Všichni upozorňujeme na nedostatek smlouvy s věřiteli: neobsahuje prorůstová opatření,“ zdůrazňuje Stathis.

V zemi je také stále kontrolován tok kapitálu a jsou omezeny bankovní výběry, což negativně dopadá na firmy. Podle Stathise je klíčové uvolnit bankovní systém. „To je ale v rukou Evropské centrální banky. Záleží na výsledku kontrol, ale i na směru prvních Tsiprasových kroků, nejen politických, ale hlavně reformních, které nezbytně musí učinit," uzavírá.

Burza zahájila mírným poklesem

Řecký akciový trh přivítal výsledek voleb mírným oslabením. Hlavní index aténské burzy v první hodině obchodování oslaboval o zhruba jedno procento a od počátku roku ztrácí téměř 20 procent. Trh táhly dolů hlavně akcie bank, jejichž index odepisoval 2,2 procenta.

„Trh do značné míry zahrnul už předtím do cen vítězství strany Syriza, takže se dnes zčásti vybíraly zisky z předešlého růstu; ceny jsou ale nadále pro investory atraktivní,“ řekl agentuře Reuters Kostis Morianos, který vede aténskou investiční firmu Asset Wise Capital Management.

Západoevropské burzy výsledek řeckých voleb neovlivnil - indexy vesměs rostly.