Muž na mateřské je stále rarita. Brzdou jsou finance i stereotypy

Otcové mohou od roku 2009 zastoupit matky nejen na rodičovské, ale i mateřské dovolené. Ženám to dává možnost vrátit se do zaměstnání už po několika měsících. Zájem je však minimální. Za první pololetí letošního roku požádalo o mateřskou 370 mužů. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce otce povzbudit i otcovskou dovolenou.

Překážkou většího podílu otců na péči o batolata nejsou jen hluboko zakořeněné představy, že péče o dítě je ženská záležitost, ale také finanční důvody. Podle statistického úřadu Evropské unie mají české ženy oproti mužům stále v průměru o 21 procent nižší platy.

Brzdou jsou stereotypy i nižší výdělky žen

„Ekonomické hledisko v tom hraje významnou roli, protože ve většině rodin partner vydělává víc než partnerka. Navíc průzkumy ukazují, že žena, která přenechá péči o malé dítě muži, je vnímána jako krkavčí matka,“ uvedl sociolog z Univerzity Palackého Martin Fafejta.

V Česku je mateřská dovolená nejdelší v Evropě – pro ženy 28 týdnů, pro muže, kteří mohou ženy vystřídat po šestinedělí, 22 týdnů. Doma pak může některý z rodičů zůstat do čtyř let dítěte. Muži však tvoří mezi příjemci rodičovského příspěvku jen 1,8 procenta.

Počet mužů čerpajících mateřskou
Zdroj: ČTO

Ačkoliv je co do délky rodičovská dovolená štědrá, návrat žen do práce bývá složitý. Ani mnohé vysokoškolačky, které za sebou nemají dostatečně dlouhou praxi, nemohou najít místo. Podle odborníků je ideální, aby se žena vrátila do práce po třech až šesti měsících. To byl také jeden z důvodů, proč mohou od roku 2009 střídat ženy na mateřské muži. I když trend je mírně stoupající, z celkového objemu vyplacených mateřských připadne na muže ani ne pět desetin procenta.

Návrat ženy do práce bývá problém

Veronika Vísková je nyní doma s druhým dítětem. „Po prvním dítěti jsem se chtěla vrátit do práce za dva roky, ale mezitím jsem přišla o místo. Teď budu na mateřské tři roky a obávám se, že to dopadne stejně,“ říká žena, která před prvním dítětem pracovala jako obchodní zástupkyně a pak jako manažerka.

Délka mateřské v Evropě
Zdroj: ČTO

K mužům, kteří se neobávají celodenní péče o dítě, patří Radek Palaščák z Olomouce. Původně chtěl ženu vystřídat už na mateřské, nakonec převzal dceru Andreu v jejích osmnácti měsících. „Potřeboval jsem změnu a manželka taky. Uvažovali jsme, že by to šlo už třeba po třech měsících, nakonec jsme se shodli, že po roce a půl to bude ideální,“ uvedl Radek Palaščák, který pracoval deset let jako mluvčí olomoucké univerzity.

Komise pro rodinnou politiku chystá změny

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje několik změn, které by měly inspirovat otce k většímu podílu na péči o děti. Speciální komise pro rodinnou politiku například navrhuje upravit možnosti čerpání rodičovského příspěvku tak, aby se muži mohli s ženami vystřídat za takových podmínek, kdy by finanční propad rodin nebyl tak velký jako doposud.

Nezájem mužů o mateřskou dovolenou

V současné době mohou rodiče pobírat rodičovský příspěvek v celkové výši 220 tisíc korun v rozmezí dvou až čtyř let věku dítěte. Měsíčně mohou dostat maximálně 11,5 tisíce. „Chceme zvýšit flexibilitu a umožnit čerpání této částky mezi šesti měsíci až dvěma lety věku dítěte. Částka přitom bude tvořit maximálně 70 procent hrubé mzdy,“ vysvětlila ministryně Michaela Marksová.

Týdenní otcovská dovolená je na obzoru

Komise také navrhuje zavedení týdenní otcovské dovolené, které by muž mohl využít do věku šesti týdnů novorozence. Česká republika je jednou z šesti zemí Evropské unie, která otcovskou dovolenou nemá, a také za to sklidila kritiku europoslanců. Nová dávka z nemocenského pojištění má být stanovena na 70 procent platu.

„Očekáváme, že této možnosti využije 70 až 90 procent otců. Chceme tím vytvořit podmínky pro posílení vazby mezi dítětem a oběma rodiči v raných týdnech života dítěte a motivovat otce k zapojení do rané péče o potomka,“ uvedla předsedkyně komise Marie Čermáková. K diskutovaným návrhům také patří povinné vystřídání ženy mužem na rodičovské dovolené po dobu jednoho až dvou měsíců. Změny by mohly začít platit od roku 2017.