Rekordní podvod na DPH připravil státní kasu o 4,5 miliardy

Celý jeden rok trvala kontrola, při které specializovaný finanční úřad zkoumal obchodování dvou společností, u nichž nakonec odhalil podvod na dani z přidané hodnoty (DPH) za skoro 4,5 miliardy korun. Jde tak o největší vyřešený případ v české historii. Krácení daní mají podle úřadu v tomto případě na svědomí firmy, které obchodují se zlatem, stříbrem a platinou. Finanční správa podala kvůli podvodu trestní oznámení.

„Podvod byl realizován velmi sofistikovaným způsobem - daňové subjekty zneužily ustanovení zákona o dani z přidané hodnoty a počínaly si při své činnosti tak, aby nevzbudily pochybnosti správce daně a mohly dlouhodobě čerpat nadměrné odpočty. Firmy mezi sebou vytvořily velmi propracovaný a proměnlivý řetězec,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Názvy firem ale odmítla uvést.

Firmy daň neodváděly při řetězových obchodech s drahými kovy, jako jsou zlato, stříbro a platina. Transakce se uskutečňovaly zejména v České republice, dále pak v Německu, Saúdské Arábii, Turecku a na Slovensku.

Janeček: Stát 4,5 miliardy nedostane (zdroj: ČT24)

Úředníci zkontrolovali celkem 120 firem, které se do obchodování zapojily. To jim zabralo několik měsíců.  Prověřované společnosti měly podle mluvčí jen velmi omezené vlastní finanční zdroje a prostředky potřebné na jejich provoz tvořily právě především nadměrné odpočty DPH. „Pozitivním výsledkem provedených kontrol nebylo jen samotné doměření daně, ale především znemožnění dalšího neoprávněného čerpání nadměrných odpočtů DPH,“ podotkla Petlachová.

Stát 4,5 miliardy bohužel nedostane, protože ten únik je v podstatě na bílých koních...Zachráněno bylo 160 milionů. Současně subjekty žádaly vratku zhruba čtvrt miliardy, kterou nedostanou.
Martin Janeček
ředitel Generálního finančního ředitelství

Finanční správa kontrolovala zdaňovací období od ledna 2011 do loňského března. Částku, o kterou byla daň zkrácena, úřady doměřily k zaplacení. Při takzvaných karuselových podvodech se zboží opakovaně přeprodává, čímž se zvyšuje DPH. Firma, která by daň měla zaplatit, ji neodvede a další firma v řetězci si nárokuje odpočet daně od státu. „Stát tak vydává, ale nedostává,“ shrnula Petlachová s upozorněním, že jde o zjednodušený popis karuselového podvodu.

Nejvíce se podvádí s pohonnými hmotami a barevnými kovy

Právě úniky na DPH jsou nejčastějšími prohřešky podniků, ročně jich daňová správa odhalí stovky. Nejrizikovějšími komoditami jsou pak pohonné hmoty a právě barevné kovy.

„Z pohledu státního rozpočtu mají 4,5 miliardy dodatečně vybrané DPH určitě pozitivní dopad. Na druhou stranu, když to dáme do kontextu celkové nevybrané DPH, která podle Evropské unie byla v roce 2012 v České republice 3,2 milionu eur, tak ta relace je tam jiná. Dá se určitě říct, že stát se snaží víc než v minulosti podvody odhadovat. A to zejména tím, že se zaměřuje na ty rizikové komodity,“ dodává daňový expert společnosti PwC Martin Diviš.

  • 6,7 miliardy korun - V září 2013 policisté navrhli v souvislosti s tajnými zásobami lihu obžalovat z půlmiliardového daňového úniku Radka Březinu, jeho bratra Tomáše a Tomáše Pantlíka, jenž pro Březinu pracoval. O rok později policie navrhla obžalovat Radka Březinu v další kauze, v níž jde o krácení daní při obchodování s lihem. Státní zástupce podal kromě Březiny žalobu i na několik dalších osob. Vyšetřovatelé uvedli, že při nelegálních obchodech s lihem připravila Březinova skupina stát na daních o 6,7 miliardy korun. Olomoucký krajský soud spojil obě Březinovy kauzy (ukrývání nezdaněného lihu a daňové úniky) do jedné, proces začne koncem září.
  • 2,6 miliardy korun - Počátkem února 2012 byla podána žaloba na skupinu osob, která údajně krátila daně při dovozu pohonných hmot ze Slovenska. Stát údajně v letech 1997 až 2002 přišel při obchodech firem Bena a Tukový průmysl o víc než 2,6 miliardy korun. Žaloba byla v srpnu 2012 vrácena státnímu zastupitelství k dopracování, v lednu 2013 stíhání zastavila amnestie prezidenta Václava Klause.
  • 2,5 miliardy korun - Letos v březnu státní zastupitelství předalo soudu obžalobu na patnáctičlennou skupinu podezřelých v čele s vlivným íránským obchodníkem s ropou Shahramem Abdullahem Zadehem, které viní z daňových úniků za nejméně 2,5 miliardy korun. Zadeh podle obžaloby řídil gang, který dovážel z Německa a Slovinska pohonné hmoty, přičemž údajně šidil stát pomocí falešných daňových přiznání.
  • 1,25 miliardy korun - Policie v prosinci 2012 zadržela osm osob, které se údajně dopouštěly krácení DPH při dovozu pohonných hmot z Německa a Rakouska. Obvinění podle policie založili obchodní společnosti na takzvané bílé koně, jejichž prostřednictvím od léta 2010 do jara 2012 kupovali pohonné hmoty bez DPH. Později je prodávali koncovým odběratelům již s daní z přidané hodnoty.
  • Více než miliarda korun - V lednu 2015 protikorupční policie obvinila pět lidí z krácení DPH za více než miliardu korun. Mezi obviněnými je pracovnice finančního úřadu, její někdejší nadřízený a zástupci obchodní společnosti, z nichž jeden působí jako advokát. Údajná trestná činnost souvisí s vývozem tiskařských strojů mimo Evropskou unii.