Kvůli těžbě uhlí se bojí o střechu nad hlavou lidé v Doubravě

Obec Doubrava na Karvinsku chce jednat s těžaři o dalším dolování pod svým územím. Bojí se totiž o stavební pozemky i stávající domy, které ohrožují poklesy. Společnost OKD s uhlím pod obcí ale do budoucna počítá. O rozsahu těžby v letech 2015 až 2023 bude se zástupci Doubravy dále jednat.

Lokalita Hranice v Doubravě je plná novostaveb a také prázdných pozemků, které čekají na nové majitele. Čtvrtým rokem tady žije i Jiřina Ferenčíková. Stejně dlouhou dobu má o střechu nad hlavou strach. „Bydlíme tady čtyři roky. Bylo nám slíbeno, že tady těžba nebude probíhat. Postavili jsme dům v souladu s platným územním plánem, takže by to byly fatální zásahy do našich soukromých životů," říká obyvatelka Doubravy Jiřina Ferenčíková.

A bojí se i vedení obce. Ta měla svého času pět tisíc obyvatel. Dneska jich tady žije tisíc. Že by se do vylidněné lokality vrátili lidé, narušuje plán těžby na roky 2015 až 2023.

Společnost chce těžit v prostorech, kde obec má do výhledu blokované pozemky k výstavbě, a navíc je to zabydlená oblast.
Pavel Krsek
starosta Doubravy (ČSSD)

„Co se týče lokality Hranice, tak ta leží na chráněném ložiskovém území a historicky tam těžba probíhala a my předpokládáme, že by tam těžba měla probíhat i nadále," potvrzuje mluvčí OKD Marek Síbrt.

Kvůli těžbě uhlí se bojí o střechu nad hlavou lidé v Doubravě (zdroj: ČT24)

Případná těžba musí být ještě každopádně schválena v takzvaném procesu EIA, ve kterém ministerstvo životního prostředí posoudí její vliv na okolí. „My pochopitelně se všemi majiteli těch nemovitostí podle horního zákona musíme jednat a věříme, že se dohodneme stejně tak jako s obcí Doubrava," dodává Síbrt. Další těžbu a postupy bude obecní zastupitelstvo projednávat v září.